Amnesty International та КЗЖ засуджують рішення Путіна засекретити смерті російських військових

Amnesty International та КЗЖ засуджують рішення Путіна засекретити смерті російських військових

09:48,
29 Травня 2015
2462

Amnesty International та КЗЖ засуджують рішення Путіна засекретити смерті російських військових

09:48,
29 Травня 2015
2462
Amnesty International та КЗЖ засуджують рішення Путіна засекретити смерті російських військових
Amnesty International та КЗЖ засуджують рішення Путіна засекретити смерті російських військових
Автори:
Підписаний Президентом Росії Володимиром Путіним указ, який робить інформацію про загиблих російських військових «в мирний час» державною таємницею, є черговим наступом на свободу вираження в країні, заявила Amnesty International та Комітет захисту журналістів (КЗЖ).

Новий указ, який забороняє всю інформацію про втрати російських військ «в ході спеціальних операцій в мирний час», з’явився на тлі тривалих звинувачень в тому, що президент Путін направив військову допомогу сепаратистам в східній Україні.
 
«Цей указ є не тільки кричущим нападом на свободу вираження, він також має зловісні натяки, які  активізують спекуляції відносно того, що Президенту Путіну є що приховувати - зокрема втрати, понесені російською армією в Україні», - сказав директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен, .

Він також наголосив, що цей крок збільшує побоювання за безпеку російських працівників ЗМІ та громадських активістів, які вже піддавалися переслідуванням через спроби незалежно висвітлювати конфлікт в Україні.

«Цей новий указ піднімає деякі тривожні питання, наприклад, чи можуть журналісти та громадські активісти бути притягнуті до кримінальної відповідальності за статтею «зрада» через висвітлення ймовірних російських військових втрат в Україні», - сказав Джон Дальхузен.
 
«Інший наслідок такого указу полягає в тому, що сім’ї військовослужбовців, загиблих під час «спеціальних операцій», будуть позбавлені правди про долю своїх близьких».

Свій осуд щодо зазначеного указ президента Росії також висловив Комітет захисту журналістів (КЗЖ).

«Метою указу є придушення журналістів, які кидають виклик російській пропагандистській машині, намагаючись розслідувати загибель російських солдатів під час конфлікту в Україні, участь у якому Росія заперечує», – заявила координатор програм КЗЖ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова у четвер, 28 травня.

«Ми закликаємо президента Путіна зупинити створення димової завіси і дозволити медіа виконувати свою роботу, розповідати людям в Україні, Росії та світі, що реально відбувається у регіоні», – наголосила Огнянова.

Крім цього, Путін відніс до держтаємниці відомості про тих, кого російська розвідка, контррозвідка й оперативні служби вивчають з метою «залучення до сприяння на конфіденційній основі». Раніше засекречені були тільки дані осіб, що надавали таке сприяння.

Раніше тільки втрати російських військ під час війни вважалися державною таємницею.

Уряд Росії зміцнив свій контроль над ЗМІ в останні роки, а низка ЗМІ та журналістів піддавалися переслідуванням через висвітлення конфлікту в Україні.
 
У серпні минулого року кілька журналістів зазнали низки окремих нападів через спроби висвітлити таємні похорони російських військовослужбовців, нібито убитих в Україні.
 
29 серпня був жорстоко побитий і госпіталізований з травмами голови Лев Шлосберг, видавець Псковської губернії - першої газети, яка опублікувала матеріал про секретні похорони. За час поліцейського розслідування так і не вдалось виявити його трьох нападників.

Кремль багаторазово заперечував будь-яку причетність до бойових дій на території України, проте супутникові знімки та свідчення, зібрані Amnesty International, вказують на беззаперечні докази нарощування російського озброєння та артилерії на сході України та на підбурювання Росією сепаратистів до скоєння воєнних злочинів.
 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
5 канал
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду