«Репортери без кордонів» застерігають вірменський парламент від ухвалення антимедійного закону

«Репортери без кордонів» застерігають вірменський парламент від ухвалення антимедійного закону

00:00,
1 Квітня 2014
1112

«Репортери без кордонів» застерігають вірменський парламент від ухвалення антимедійного закону

00:00,
1 Квітня 2014
1112
«Репортери без кордонів» застерігають вірменський парламент від ухвалення антимедійного закону
«Репортери без кордонів» застерігають вірменський парламент від ухвалення антимедійного закону
У вірменському парламенті відбулися попередні слухання щодо законопроекту про внесення змін до Цивільного кодексу стосовно боротьби з фальшивими профілями у соціальних мережах. Про це повідомляє panorama.am.

Як стверджують ініціатори законопроекту, пропоновані поправки не обмежуватимуть діяльність ЗМІ у Вірменії. Однак «Репортери без кордонів» (RSF) дотримуються протилежної думки.

Медіаорганізація глибоко стурбована поправками, які покладають на ЗМІ відповідальність за коментарі, розміщені на їхніх сайтах та контент, узятий з інших інтернет-ресурсів.

Автори законопроекту заявляють, що мають на меті боротися проти поширення наклепницької та образливої інформації, якій сприяють анонімні повідомлення у світовій павутині.

«Хоча мета, яку проголошують вірменські парламентарії, гідна похвали, цей законопроект становить серйозну небезпеку  для свободи електронної  інформації у Вірменії, – вважає завідувач бюро Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Йоганн Бір (Johann Bihr). – Його розпливчасті та широкі  формулювання залишають великий простір для судових  тлумачень».

«Однак проблема виходить за межі формулювань, – наголошує він – Медіа не можуть нести відповідальності за контент, який вони не створювали, а анонімність online – один з основоположних принципів Інтернету як простору для обговорення та вільного поширення інформації».

Автори законопроекту, поданого на початку березня на розгляд парламенту, стверджують, що вони намагаються покласти край анонімним дифамаційним коментарям, поширюваних у ЗМІ, та анонімним повідомленням на форумах. Однак формулювання законопроекту не чіткі, а невизначений термін «медіа», наголошують «Репортери без кордонів», може бути застосований до усього online-контенту, зокрема, до блоґів і соціальних  мереж.

Більше того, пропоновані поправки не визначають поняття «анонімних користувачів», тож відповідальність за їхні коментарі покладається на медіа, які на них посилаються. Крім того, якщо медіа не хочуть брати відповідальності за коментарі, розміщені на їхніх сайтах, від них вимагають «ідентифікації авторів». Цю вимогу «Репортери без кордонів» характеризують» як «нереальну та незаконну».\

Суперечливий законопроект викликав гнівний протест громадянського суспільства Вірменії. 9 журналістських організацій та груп, які обстоюють свободу медіа, оприлюднили спільну заяву, закликавши парламентарів відмовитися від згубної для ЗМІ ініціативи. У заяві йшлося про те, що «законопроект «створив більше проблем, ніж вирішив їх» і що «більшість ситуацій можна вирішувати у рамках  чинного законодавства, судочинства  та рішень касаційного суду».

Один зі співавторів медійного законопроекту – голова Постійної комісії  з державно-правових питань Національних зборів Республіки Вірменія Давид Арутюнян – запевняє, що внесення законопроекту є «лише кроком до обговорення проблем мережі Інтернет із зацікавленою широкою публікою».

Тим не менш гостроту суперечностей засвідчує той факт, що два положення стосовно фейків були сприйняті вірменським суспільством як спроба обмежити свободу слова та медіа і під час попередніх слухань вилучені із законопроекту, відзначає panorama.am.

 

Як повідомляє «Кавказский узел», автори законопроекту стверджують, що останнім часом у вірменських ЗМІ великого поширення набула інформація з посиланням на фальшиві аккаунти, що містить образи та наклеп. У зв’язку з цим ініціативна група депутатів запропонувала притягувати до відповідальності ЗМІ, які поширюють такі публікації та коментарі «фейків».

 

Згідно з пропонованим законопроектом, ЗМІ не несуть відповідальності за публікацію образ чи наклепу, якщо розкривають свої джерела. Крім того, протягом 12 годин онлайн-медіа зобов’язані вилучати таку інформацію, інакше їх притягуватимуть до відповідальності.

За Індексом свободи преси «Репортерів без кордонів» Вірменія посіла 2014 року 78 місце серед 180 країн світу. Медіаорганізація попереджає, що ухвалення антимедійного закону може вплинути на цей показник наступного року.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
armenia.kavkaz-uzel.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду