Вибухівку в тайванські пейджери для «Хезболли» заклав «Моссад», — Reuters

Вибухівку в тайванські пейджери для «Хезболли» заклав «Моссад», — Reuters

10:03,
18 Вересня 2024
898

Вибухівку в тайванські пейджери для «Хезболли» заклав «Моссад», — Reuters

10:03,
18 Вересня 2024
898
Вибухівку в тайванські пейджери для «Хезболли» заклав «Моссад», — Reuters
Вибухівку в тайванські пейджери для «Хезболли» заклав «Моссад», — Reuters
За даними джерел агентства, ізраїльські шпигуни ще на рівні виробництва вмонтували у пейджери плату з трьома грамами вибухівки, яку активували спеціальним закодованим повідомленням.

Ізраїльська спецслужба «Моссад» заклала невелику кількість вибухівки в 5000 тайванських пейджерів, які замовило ліванське угруповання «Хезболла» за кілька місяців до вибухів. Про це пише Reuters із посиланням на власні джерела.

Кілька співрозмовників повідомили агентству, що змова готувалася багато місяців.

Високопоставлений чиновник у ліванській службі безпеки розповів, що «Хезболла» замовила 5 000 пейджерів тайванської компанії Gold Apollo. За словами кількох джерел, їх завезли в Ліван навесні.

Співрозмовники в ліванських органах безпеки надали фотографію моделі пейджера AP924. Як і інші пейджери, він приймає і відображає текстові повідомлення, але не може робити телефонні дзвінки. Бойовики «Хезболли» використовують пейджери як засоби зв'язку, щоб уникнути ізраїльського відстеження їхнього місця перебування.

Як розповіло джерело в ліванській спецслужбі, пристрої, які закупила «Хезболла», модифікувала ізраїльська шпигунська служба ще «на рівні виробництва». 

«“Моссад” вмонтував у пристрій плату з вибуховим матеріалом, яка отримує код. Це дуже важко виявити, навіть за допомогою будь-якого пристрою або сканера», — розповіли співрозмовники агентства. 

За даними джерел, 3000 пейджерів вибухнули, коли на них надіслали спеціальне закодоване повідомлення, яке активувало вибухівку. В пейджерах заховали близько трьох грамів вибухівки, яка місяцями «залишилася непоміченою» «Хезболлою».

Нагадаємо, напередодні сотні членів ліванського угруповання «Хезболла», підтримуваного Іраном, постраждали від вибуху пейджерів і телефонів, які вони використовували для звʼязку. Пристрої детонували в кишенях людей, залишаючи їх без рук та інших частин тіла.

Загинули щонайменше вісім людей, серед них і члени «Хезболли». Відомо про понад 2700 поранених. 

Фото: швидкі з пораненими від вибухів пейджерів прибувають до лікарні в Лівані, 17 вересня 2024 /  Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду