Як налаштувати моніторинг ЗМІ? 7 порад від експертів

Як налаштувати моніторинг ЗМІ? 7 порад від експертів

14:22,
10 Вересня 2024
630

Як налаштувати моніторинг ЗМІ? 7 порад від експертів

14:22,
10 Вересня 2024
630
Як налаштувати моніторинг ЗМІ? 7 порад від експертів
Медіа-моніторинг є важливою частиною роботи з брендом, репутацією та аналізу конкурентів. Як налаштувати моніторинг ЗМІ найбільш ефективно?

Pulse media scout — система онлайн моніторингу ЗМІ

Сучасні системи моніторингу ЗМІ та соціальних мереж використовуються для широкого спектра задач — від збору згадок — публікацій у різних джерелах інформації, до конкурентного аналізу та управління репутацією. Яку систему моніторингу обрати, залежить від конкретних задач бізнесу, потреб фахівця, який користується сервісом, бюджету. Однак, можна виділити низку порад, які дозволять використати можливості подібних платформ з максимальною користю для бізнесу.

Наступні рекомендації базуються на функціоналі системи моніторингу ЗМІ Pulse Media Scout, однак загальний підхід можна використати у роботі з будь-якою системою.   

  1. Сформуйте коректний список ключових слів

Почніть з формування списку ключових слів, за якими вам потрібно відслідковувати інформаційне поле. Це може бути назва вашої компанії/організації, бренд продукту, імена ключових спікерів. Згадки за цими ключовими словами допоможуть вам сформувати уявлення, що саме пишуть та говорять про вас. Для кожної згадки системи моніторингу можуть присвоювати тональність — позитивну, нейтральну або негативну. Pulse дає можливість користувачеві самостійно корегувати тональність у випадку, якщо контекст публікації згідно з запитом — за суб'єктивною оцінкою користувача — має іншу тональність. Список ключових слів також стане у нагоді і при необхідності відслідкувати згадки для певного інформаційного приводу чи комунікаційної кампанії. Такий список може відрізнятися від “базового”, включати додаткові ключові слова, або “виключення” (про них детальніше далі). 

  1. Приберіть нерелевантне, уточнивши пошук

Трапляються випадки, коли назва бренду або власна назва не є унікальною, тому варто виділяти слова-виключення, щоб уникнути нерелевантного пошуку. Перегляньте попередньо видачу Google за ключовим запитом і оберіть слова, у зв’зяці з якими видача стає нерелевантною. Це можна зробити або через Google Alerts, або через інструмент загального пошуку в Pulse. Наступний крок — зазначити такі слова-виключення у проєкті моніторингу за ключовими запитами. 

  1. Оберіть власні джерела, які необхідно додатково відслідковувати, або навпаки — не аналізувати контент з обраних джерел.

Якщо бізнес чи організація працюють в певному вузькому сегменті, не обов’язково, що у базі джерел моніторингової системи будуть усі необхідні тематичні сайти та площадки. Звичайно, системи щоденно працюють над розширенням своїх баз джерел, і Pulse media scout — не виключення. Однак, можливість власноруч додати певні джерела до бази точно не буде зайвою. Аналогічно можна самостійно визначити, які джерела не є релевантними для пошуку — і не отримувати згадки з таких джерел. 

  1. Слідкуйте за тематичними майданчиками, експертами, лідерами думок 

Про що пише важливий для певного сектору експерт, які новини у конкурентів — фахівець з комунікацій має бути в курсі. Для цього потрібно відстежувати стрічку новин окремих майданчиків — сайтів ЗМІ, блогів, сторінок соціальних мереж, тощо — не фільтруючи публікації за ключовими словами. Pulse media scout вирішив цей запит, надавши інструмент моніторингу стрічки окремих джерел. Це дозволяє оперативно відстежувати факт появи нових статей в джерелах, наприклад для моніторингу публікацій конкурентів, лідерів думок, окремих медіа, тощо.

можливості системи моніторингу ЗМІ “Pulse”

  1. Налаштуйте систему оперативної нотифікації

Найчастіше, перше, що цікавить аналітика або піарника при відслідковуванні інформаційного поля — це негатив. Знайти, обробити, запропонувати стратегію реагування — від своєчасності та коректності цих кроків часто залежить репутація бренду. Моніторингові системи пропонують інструмент алертів — сповіщень на пошту чи у месенджери, який можна налаштувати на публікації з негативною тональністю або певні ключові слова. Швидкість — запорука успіху при кризових комунікаціях, тож алерти допоможуть, якщо ви не гортаєте стрічку моніторингової системи 24/7. 

  1. Деталізуйте аналіз масиву даних

При зборі інформації за ключовими запитами аналітики або піарники переслідують кілька цілей. На первинному рівні — це оперативний збір нових публікацій зі згадками. На більш високому — певне групування масиву публікацій та подальший аналіз. Для того, щоб не аналізувати весь масив публікацій (наприклад, усю видачу за ключовими словами), а виділити певні публікації за окремими критеріями, можна створити категорії та групи згадувань для публікацій. В системі медіа-моніторингу Pulse є можливість обʼєднати в групу слова-маркери, що характеризують основний контекст. За наявності таких слів у тексті знайдених матеріалів, система автоматично присвоїть публікаціям встановлені категорії. Розширений інструментарій Pulse значно скоротить витрати часу фахівців з моніторингу та медіа-аналітиків на «ручну» систематизацію та аналіз даних, отриманих з моніторингової системи,  полегшить об’єднання згадок у масиви, при цьому виокремлюючи згадки за певними групами слів-маркерів та синонімів від основних об’єктів пошуку.

  1. Зробіть моніторинг ЗМІ основою для прийняття рішень

Відслідковуйте динаміку згадок, їх тональність, джерела, в які ваш бренд або конкурент потрапляє найчастіше, і приймайте аргументовані рішення при виборі медіа для роботи, розміщення комерційних публікацій, корекції інформаційного поля тощо.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду