Ракетна атака в п’ятницю пошкодила 9 об'єктів генерації

Ракетна атака в п’ятницю пошкодила 9 об'єктів генерації

16:34,
16 Грудня 2022
3659

Ракетна атака в п’ятницю пошкодила 9 об'єктів генерації

16:34,
16 Грудня 2022
3659
Ракетна атака в п’ятницю пошкодила 9 об'єктів генерації
Ракетна атака в п’ятницю пошкодила 9 об'єктів генерації
Українська енергосистема втратила понад 50% споживання, а для учасників енергоринку оголошено режим надзвичайної ситуації.

Ракетна атака Росії зранку 16 грудня призвела до пошкодження щонайменше 9 об'єктів генерації і обмежила виробництво атомних станцій. Українська енергосистема втратила понад 50% споживання, а для учасників енергоринку оголошено режим надзвичайної ситуації.

Про це зокрема повідомив в етері телемарафону міністр енергетики України Герман Галущенко.

«Те, що ми вже бачимо, є пошкодження близько дев'яти об'єктів генерації. Наразі ми ще верифікуємо пошкодження. Відповідно, пошкоджені підстанції, які передають електроенергію, що призвело до обмеження виробництва насамперед атомної генерації», — повідомив міністр.

За його словами, енергетики намагатимуться максимально швидко долучити атомні станції до системи. «Я не хочу називати об'єкти, в які відбулися попадання. Намагатимемося якнайшвидше їх відновити», — сказав Галущенко. При цьому він зауважив, що буде складна ситуація у Харкові.

Компанія «Укренерго» також повідомила, що внаслідок масованої ракетної атаки 16 грудня українська енергосистема втратила понад 50% споживання. Через це в Україні оголошують надзвичайну ситуацію в енергетиці.

В Україні регулятор має оголосити надзвичайну ситуацію, якщо відбувається втрата понад 50% споживання об'єднаної енергосистеми (ОЕС) України.

Там зауважили, що режим надзвичайної ситуації введено тільки для учасників ринку електроенергії, відповідно до вимог «Правил ринку електроенергії».

Надзвичайна ситуація в енергетиці стосується лише розрахунків між учасниками ринку електроенергії. Цей режим визначає розрахунки між покупцем та продавцем на випадок, якщо немає можливості передати законтрактований об'єм електроенергії або коли його неможливо виробити.

«Це не має жодного стосунку до обмеження електропостачання населенню. Це юридичний механізм, що визначає розрахунки на ринку електроенергії», — пояснила hromadske представниця пресслужби «Укренерго» Марія Цатурян.

В «Укренерго» повідомили, що внаслідок ракетного удару найбільших уражень зазнали північний, південний і центральний регіони України.

За даними компанії, основною ціллю знову стали магістральні мережі та об’єкти генерації. В результаті обстрілів в системі суттєво збільшився дефіцит електроенергії, який і до цього був значним.

За повідомленням, наразі по всій території України діє режим аварійних відключень, відновлення електропостачання «може зайняти більше часу, ніж раніше, пріоритетно електроенергія буде подаватися на об’єкти критичної інфраструктури: лікарні, водоканали, об’єкти теплопостачання, очисні споруди».

Нагадаємо, через російські ракетні атаки по Україні зранку 16 грудня у низці регіонів було відключене електропостачання. У Києві почались екстрені відключення світла, Харків та Полтава опинились повністю знеструмленими. Перебої з електропостачанням були також на Миколаївщині, Сумщині та на залізничних ділянках в кількох областях. 

Фото: Мар'ян Павлик / «Радіо Свобода»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду