Комітет захисту журналістів знову виступає на захист журналістів на сході України

Комітет захисту журналістів знову виступає на захист журналістів на сході України

00:00,
24 Квітня 2014
1214

Комітет захисту журналістів знову виступає на захист журналістів на сході України

00:00,
24 Квітня 2014
1214
Комітет захисту журналістів знову виступає на захист журналістів на сході України
Комітет захисту журналістів знову виступає на захист журналістів на сході України
Трьох місцевих та міжнародних журналістів узяли в заручники на сході України,  невідомі особи спалили офіс газети. Комітет захисту журналістів закликає українську владу гарантувати безпеку журналістів, які висвітлюють кризу, йдеться в повідомленні на офіційному сайті медіаорганізаціії.

КЗЖ звертається до усіх сторін  кризи в Україні, відповідальних за гарантування безпеки та здоров’я журналістів.

«Ми звертаємося до усіх, хто утримує журналістів всупереч їхній волі, і вимагаємо негайно їх звільнити», -каже координатор програм КЗЖ у Європі та Центральній Азії Ніна Огнянова. – Ці напади на медіа очевидно є не лише повідомленням окремим жертвам, а й знаком тривоги для всіх незалежних журналістів, щоб ті не висвітлювали події в регіоні».

Український фотожурналіст Євген Гапич  зник у Горлівці. Востаннє спілкувався зі своєю родиною у вівторок, як повідомляє «Телекритика». У телефонній розмові він сказав кодове слово, яке спільно з дружиною домовилися використовувати як сигнал про небезпеку.

Згідно з новинними повідомленнями, журналіста суспроводжував його брат Генадій Гапис. Обидва перестали відповідати на телефонні дзвінки.

Гапич поїхав до Східної України у вівторок за завданням незалежної івано-франківської газети «Репортер», його робота була спонсорована грантом від «Телекритики». Він також співпрацював із незалежним новинним веб-сайтом «Вікна». В останньому матеріалі  для «Вікон» Євген Гапич сказав, що сепаратисти із самопроголошеної Донецької народної республіки поміняли українські прапори на будівлі адміністрації Артемівська на сепаратистські.

Двоє інших журналістів викрадені або вважаються зниклими на сході України. Американський журналіст видання VICE News Саймон Островський був схоплений проросійськими сепаратистами в місті Слов’янську. Сергій Лефтер, український кореспондент базованої у Варшаві фундації «Відкритий діалог» зник минулого тижня.

Комітет захисту журналістів поспілкувався із Стеллою Хорошевою, речницею самопроголошеного мера Слов’ янська В’ячеслава Пономарьова. Саме він раніше заявив про затримання Островського. Хорошева розповіла КЗЖ, що Островський був затриманий військовими за підозрою у проведенні диверсійних акцій та однобокому висвітленні ситуації у Слов’янську.

Вона також сказала, що Саймон Островський «у безпеці, живий, добре нагодований і працює над ексклюзивною історією» в ув’язненні. За словами речниці самопроголошеного мера, Пономарьов поклявся звільнити Островського, «коли прийде час».

Також у вівторок, невідомі нападники закидали коктейлями Молотова і спалили редакцію газети «Провінція» в місті Костянтинівка на Донеччині. The newsroom burned down. Один із журналістів видання Володимир Березін був змушений покинути регіон після того, як отримав погрози від проросійських активістів.

Редактор «Провінції» Михайло Разпутко розповів «Газеті по-українськи», що перед нападом невідомий чоловік зателефонував до видання і розповів персоналу, що вони зіштовхнуться із наслідками, якщо продовжуватимуть критично писати про Донецьку народну республіку. У п’ятницю на вхідних дверях редакції написали «Досить брехати» та «Тут ви можете записатися у “Правий сектор”».

Останні кілька тижнів озброєні проросійські сепаратисти на сході Ураїни атакують та захоплюють адміністративні будівлі, включно із міліцейськими відділками. Вони вимагають референдуму про статус їхнього регіону, а також закликають Президента Росії Володимира Путіна ввести війська. Їх підозрюють у серії нападів на місцевих та міжнародних журналістів, а також перешкоджанні місцевим телемовникам та компаніям кабельного телебачення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Євген Гапич, plus.google.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду