Блогери хочуть відсудити третину The Huffington Post

00:00,
13 Квітня 2011
1142

Блогери хочуть відсудити третину The Huffington Post

00:00,
13 Квітня 2011
1142
Блогери хочуть відсудити третину The Huffington Post
Захисник прав фрилансерів вимагає 105 мільйонів доларів для дев’яти тисяч блогерів.

Боротьба за права безкоштовних дописувачів ресурсу The Huffington Post триває. Джонатан Тасіні, який був блогером HuffPo, звернувся до суду, вимагаючи від засновниці і головного редактора видання Аріанни Гафінґтон компенсації у сумі понад 100 мільйонів доларів. Тасіні виступає від імені дев’яти тисяч блогерів, що збагатили HuffPo своїм контентом, перетворивши його на потужний інформаційний бізнес, вартий 315 мільйонів, але не отримали за свою роботу ні цента, повідомляє Wired.

 

Джонатан Тасіні – не лише блогер, але й відомий у Нью Йорку активіст, що захищає права найманих працівників. На його думку, тисячам авторів незаконно відмовлено у грошовій компенсації за їхню роботу. «Йдеться про справедливість, - заявив Тасіні. – Аріанна Гафінґтон – як рабовласниця, на чиїй плантації працюють блогери. Без їхнього внеску не було б ніякого The Huffington Post, ніякого продажу AOL. Вона пограбувала всіх цих блогерів, відмовивши їм у справедливій частці грошей, виручених за це прибуткове підприємство». Юристи Тасіні висунули два обвинувачення – «незаконне збагачення» за федеральним законом і «бізнес-діяльність, що вводить в оману» - за законом штату Нью Йорк. У разі відхилення одного з них у позивача залишиться шанс довести справедливість другого.

 

Попри те, що подібні справи не є рідкістю в сучасній Америці, позов став сенсацією, адже тема «блогерського кріпацтва» на The Huffington Post уже не перший тиждень перебуває у центрі уваги багатьох медіа. Ця тема обговорюється вже значно ширше, зачіпаючи інші аспекти співпраці онлайн-видань та фрилансерів та статусу блогерів.

 

Відповідачами у суді будуть корпорація AOL, що придбала The Huffington Post, саме видання, Аріанна Гафінґтон та інвестор Кен Лерер, який також є співзасновником сайту. Вони мають 21 день для реакції на позов.

 

Офіційна позиція редакції полягає в тому, що блогери не мають жодних підстав для претензій. «Як ми вже інформували раніше, наші блогери використовують нашу платформу - так само як інші платформи в інтернеті – для спілкування та для того, щоб запропонувати свою роботу якомога більшій аудиторії, - йдеться в коментарях прес-секретаря видання. – Блогери, що писали для нашого сайту, мали право публікувати свої матеріали й на інших сайтах, зокрема на власних». У штаті The Huffington Post є й чимало професійних журналістів та редакторів. Одначе нещодавно новостворена медіагрупа AOL Huffington Post відмовилась від послуг понад двох сотень штатних працівників і фрилансерів.

 

Тасіні визнає, що не підписував жодних угод із сайтом.  «Сайт TheHuffingtonPost.com незаконно збагачувався, практикуючи отримання надвеликих прибутків шляхом зваблення ретельно відібраних дописувачів, яким обіцяли перспективи набуття “популярності” (підтвердження якої у TheHuffingtonPost.com відмовлялися надати), з тим, щоб вони безплатно створювали якісний контент для TheHuffingtonPost.com, і яких повністю позбавляли будь-яких фінансових прибутків, отриманих завдяки такому контенту», - йдеться у позові. Юристи стверджують, що можуть довести суттєву цінність контенту, створеного дев’ятьма тисячами блогерів, для бізнесу The Huffington Post, і створити прецедент, який визначить майбутні правила виплати компенсації виробникам контенту. Отже, задекларована мета – змінити економічні механізми онлайн-видань.

 

«Ми говоримо про майбутнє культури, майбутню можливість авторів жити зі своєї роботи, - каже Тасіні. – Якщо ми не боротимемося, ми втратимо клас людей, спроможних жити за рахунок творчості». Йому вже вдалось успішно захистити права фрилансерів у Верховному Суді США 2001 року, позиваючись проти газети The New York Times.

 

Білл Лазароу, керівник компанії Visual Arts Source, із демаршу якої розпочався «страйковий рух» блогерів, наголошує: «Справа тут не лише в HuffPo. Ці події свідчать про те, що робота журналістів суттєво змінилась за останні роки, і це спричинило кризу. Частково криза полягає в тому, що багато з того, що зараз звуть журналістикою, не є нею насправді. Інша частина – в тому, що багато людей, звиклих жити забезпеченим життям професіоналів, уже не можуть собі це дозволити».

 

«Медіаграмотність»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
socialismkz.info
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду