Техніка самозахисту журналістів

00:00,
9 Вересня 2011
1624

Техніка самозахисту журналістів

00:00,
9 Вересня 2011
1624
Техніка самозахисту журналістів
Київська незалежна медіа-профспілка провела семінар «Техніка самозахисту журналістів». Працівники медіа обговорювали журналістські проблеми – від цензури до «чорних» зарплат.

 

2 вересня Київська незалежна медіа-профспілка (КНМП) провела семінар «Техніка самозахисту журналістів». Семінар тривав шість годин у конференц-залі готелю «Салют» поблизу метро «Арсенальна». Близько 30 спеціалістів обговорювали проблеми медіа – від цензури до «чорних» зарплат.

 

Завдяки гранту Міжнародної організації «Інтерн’юз-Нетворк» КНМП ще у 2009 році створила Юридичне бюро. Профспілка збирала відомості про порушення прав журналістів та допомагала постраждалим захищатися. Перша частина семінару була своєрідним звітом Юридичного бюро КНМП.

 

Керівник Юридичного бюро Юка Гаврилова навела сумні результати моніторингу порушень прав журналістів. Якщо у 2009 році було зафіксовано 171 випадок, то у 2010 році таких випадків стало вже 376, а лише за вісім місяців 2011 року зафіксовано 196 порушень.

 

Переважна більшість порушень – перешкоджання журналістській діяльності, цензура та випадки тиску на журналістів.  Додамо, що КНМП раз на рік визначає головних «ворогів» преси в Україні. Ворогом преси №1 у 2010 році було названо президента Віктора Януковича. Моніторинг Юридичного бюро КНМП за 2009-2011 роки свідчить: більшість порушень на совісті державних службовців.

 

«Ми виявили, що найчастіше перешкоджають діяльності журналістів якраз ті, хто має їх захищати», – каже з цього приводу Юка Гаврилова.

Юристи КНМП Людмила Опришко та Людмила Панкратова навели приклади порушень прав журналістів. Особливу увагу було приділено доступу до публічної інформації. Один з прикладів стосується діяльності державних підприємств. Виявилося, що Закон «Про доступ до публічної інформації» недосконалий – оскільки дозволяє державним підприємствам уникати звітування про свої витрати. Наприклад, ДП «Укрпошта» витрачає мільйони на закупівлю мила, але не може повідомити про свої витрати докладно, бо це комерційна таємниця!

 

Але іноді і самі журналісти перевищують свої повноваження. Заступник голови Незалежної медіа-профспілки України (частною якої є Київська профспілка) Сергій Гузь навів приклади того, як журналісти бачили порушення своїх прав там, де їх насправді не було. Зокрема, один журналіст влаштував скандал на сесії міської ради та зірвав її. А коли охорона застосувала до нього силу, почав кричати про порушення своїх прав. «Людина у даному випадку вела себе як опозиційний політик, а не як журналіст», – пояснив Сергій Гузь.

 

Друга частина семінару була побудована у вигляді серії майстер-класів. Видавець газети «Правдошукач» Юрій Шеляженко поділився досвідом боротьби з Генеральною прокуратурою у судах. Керівник «Комітету прямої дії» та журналіст Дмитро Гнап розповів про журналістські розслідування (до речі, це його у складі знімальної групи ТВі нещодавно затримали поблизу «Межигір’я»). А журналіст «Дзеркала тижня» та співзасновник проекту «Наші гроші» Олексій Шалайський розповів, як вивчає державні тендери і перевіряє інформацію.

 

Тобто якщо перша частина семінару була скоріше теоретичною, то друга вийшла емоційною та привела до інтерактивної дискусії. Наостанок голова КНМП Юрій Луканов та Сергій Гузь з національної профспілки ініціювали відверту розмову щодо «білих» зарплат. Виявилося, що у медіа понад 50% журналістів за емпіричними даними отримують зарплатню «у конвертах». І це помітно ускладнює захист журналістів у разі порушення їхніх прав.

 

З 1 вересня юристи КНМП працюють як волонтери та не отримують зарплатню. Бюджет профспілки, який складається з членських внесків (1% від зарплати), дозволяє винаймати частину офісу та утримувати секретаря на половину ставки. Однак активісти профспілки переконані, що найближчим часом знайдуть кошти не тільки на утримання Юридичного бюро, а й на його подальший розвиток.

 

 

Примітка. Інформація, у вкладеному додатку, яка стосується 2011 року, передбачає дані з січня по серпень включно.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
deviantART by *hellwoman
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду