Єгипет: кляп для Al-Jazeera та інших?

00:00,
12 Вересня 2011
1398

Єгипет: кляп для Al-Jazeera та інших?

00:00,
12 Вересня 2011
1398
Єгипет: кляп для Al-Jazeera та інших?
Вища рада збройних сил Єгипту погрожує використати закон про надзвичайний стан проти всіх журналістів, які «порушують спокій у суспільстві», повідомили сьогодні «Репортери без кордонів».

Цю заяву було зроблено після рейду, здійсненого проти єгипетської філії катарської телемережі Al-Jazeera. У ній взяли участь агенти служби безпеки, представники міністерства культури та агенції державного мовлення. Після перевірки документів вони реквізували устаткування мобільного мовлення. Техніка Ахмуда аль-Банну доправили до найближчої поліційної дільниці.

 

Операцію з перевірки ліцензії було розпочато через дві доби після того, як відбувся погром посольства Ізраїлю в Каїрі. Заворушення, показані в телепрограмі Al-Jazeera, спричинило критику дій єгипетського уряду, особливо пасивності служб безпеки.

 

Акцію проти Al-Jazeera здійснено в рамках оголошеної раніше операції з перевірки ліцензій 16 супутникових телемереж.

 

За офіційними повідомленнями, телемережа впродовж останніх чотирьох місяців не мала ліцензії на мовлення. Заявку на її продовження було подано в березні нібито без необхідних документів.

 

AL-Jazeera продовжує, однак, мовлення на тих самих супутникових частотах Nilesat, що й раніше, однак за сигналами, які надходять не з каїрської студії, а зі штаб-квартири в Катарі, повідомляє єгипетська офіційна інформагенція MENA.

 

«Репортери без кордонів»  нагадують, що наприкінці січня цього року, у розпал повстання проти старого режиму, міністр інформації Єгипту  закрив каїрську студію Al-Jazeera. Наступного дня п’ятьох журналістів тимчасово арештували, а їхні камери та устаткування для запису конфіскували. До цього Al-Jazeera транслювала події, пов’язані з народною революцією, цілодобово.

 

Щоб уникнути цензури, катарська телемережа звернулася у той час до єгипетських блогерів надсилати інформацію, знімки та відео-кадри з мобільних телефонів безпосередньо їй.

 

Під час теперішніх подій, повідомляють «Репортери без кордонів», міністр  інформації в уряді вищої ради збройних сил Єгипту тимчасово заморозив надання ліцензій мережам супутникового телебачення, не оголосивши терміну  заборони. Він звинуватив їх «у порушенні дисципліни» і заявив, що звернеться до відповідного відомства, аби воно «вжило правничих заходів проти супутникових телевізійних станцій, що ставлять під загрозу стабільність і безпеку».

 

Натомість суддя Мустафа Хассан Абдулла не дозволив журналістам і представникам громадськості  бути присутнім на процесі над колишніми урядовцями, які у лютому віддавали наказ погоничам верблюдів  стріляти в учасників руху протесту. Перед цим інший суддя Ахмед Рефаат заборонив журналістам висвітлювати останнє судове слухання у справі Хосні Мубарака.

 

RSF засудили дії єгипетської влади, спрямовані на те, щоб «заткнути рота» медіа, і звернулися до неї із закликом скасувати рішення, ухвалені в останні дні, гарантувати, щоб через півроку після падіння старого режиму свобода преси стала реальністю.

 

За матеріалами RSF

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Сreativity India
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду