Корупція по-карибськи

00:00,
24 Лютого 2012
1294

Корупція по-карибськи

00:00,
24 Лютого 2012
1294
Корупція по-карибськи
У карибській Домініканській Республіці – гучний медіаскандал, пов’язаний із викриттям у корупції першої леді країни.

У Домініканській Республіці (не плутати з крихітною Домініканою!) загін SWAT здійснив рейд у будинок та офіси відомого журналіста Ґільєрмо Ґомеса (Guillermo Gómez), повідомив Міжнародний інститут преси (IPI). Цю операцію було проведено елітним спецназом за розпорядженням генеральної прокуратури в рамках розслідування шпигунського скандалу, пов’язаного з високими державними посадовцями.

Ґомес, продюсер телевізійної програми Aeromundo та власник електронної газети El Siglo 21, назвав рейди «грубим нападом на свободу слова». Натомість, як стверджує генеральна прокуратура, йдеться про розслідування службами державної безпеки хакерської кампанії, що мала на меті зламати електронні акаунти деяких урядових посадовців. Першою жертвою називають першу леді Домініканської Республіки та кандидата у віце-президенти Марґариту Седенью де Фернандес (Margarita Cedeño de Fernández).

Президент Домініканської асоціації журналістів (Asoсiacion de los Periodistas Dominicanos) Ауреліо Енрікес (Aurelio Henríquez) заявив Міжнародному інституту преси (IPI): уряд вважає, що El Siglo 21 отримала доступ до акаунтів, щоб зібрати інформацію для публікацій про корупцію влади. Вони мали вийти друком у лютому-березні цього року.

За словами Енрікеса, SWAT конфіскував під час рейду редакційні сервери нібито для того, щоби з’ясувати, чи з них було вчинено хакерські атаки.

Як повідомила газета Listín, Ґомес заперечував, що отримував інформацію нелегально, стверджуючи, що її надавали урядовці президента Леонела Фернандеса (Leonel Fernández), зокрема військові та поліційні чини.

Поштовхом для проведення урядового розслідування стало поширення в інтернеті приватного електронного листування між першою леді країни Седеньйою де Фернандес та Росою Ернандес де Ґрульйон (Rosa Hernández de Grullón) – представником країни в ЮНЕСКО та дружиною президента Народного банку (Banco Popular).

Вперше опубліковані блогером Марґаритою Кордеро (Margarita Cordero), ці електронні повідомлення нібито викривали, як Ернандес для сприяння виборчій кампанії першої леді перевела на її депозит 1,6 мільйона песо (близько 34 тисяч євро). Це було зроблено на додаток до іншого дарунку – квартири в Парижі вартістю півмільйона євро. Згідно з електронними повідомленнями, дозвіл переказати гроші Ернандес отримала від свого чоловіка.

El Siglo 21 встигла опублікувати три подачі з наміченої серії, та 9 лютого несподівано оголосила, що перериває публікацію. Національні медіа повідомили, що влада Домініканської Республіки вилучила з сайту опубліковані статті. Після втрати сервера сайт не працює.

Видавець газети Радамес Ґомес Санчес (Radhamés Gómez Sánchez) заявив, що дії уряду ілюструють «відчайдушні спроби утриматися при владі». Та він проголосив, що владі не вдасться «змусити замовкнути тих, хто відданий демократії та свободі слова».

Джерело: IPI

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марґарита де Фернандес / Caribbean Digital
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду