Під егідою ОБСЄ журналістські організації України та Росії підписали Меморандум про безпеку

00:00,
20 Травня 2014
1673

Під егідою ОБСЄ журналістські організації України та Росії підписали Меморандум про безпеку

00:00,
20 Травня 2014
1673
Під егідою ОБСЄ журналістські організації України та Росії підписали Меморандум про безпеку
Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка України та Союз журналістів Росії підписали Меморандум, в якому висловили спільну позицію щодо питання необхідності підвищення безпеки журналістів у зв’язку із ситуацією в Україні та навколо неї. 

Зустріч відбулася 19 травня у Відні під егідою Представника ОБСЄ з питань свободи медіа Дуні Міятович. До української делегації увійшли керівник НСЖУ Сергій Томіленко, керівник НМПУ Юрій Луканов, заступник директора Могилянської школи журналістики, редактор сайту MediaSapiens (ГО «Телекритика») і провідний експерт НСЖУ Діана Дуцик, голова Ревізійної комісії НСЖУ Йосип Бурчо (Одеса), член Комісії з журналістської етики Сергій Штурхецький (Рівне).

Під час зустрічі обговорили складні умови роботи журналістів в Криму та на Сході України, а також проблему дезінформації та маніпуляцій у ЗМІ  ̶  зокрема проблему російської пропаганди.

«Потрібно припинити маніпуляції в ЗМІ та агресію проти журналістів» - сказала Дуня Міятович, відкриваючи зустріч. Вона підкреслила, що журналісти також повинні проявити солідарність  і публічно засудити всі випадки нападів на представників ЗМІ. «Майже кожен день я реагую на напади на ЗМІ в Україні. З листопада мій офіс зареєстрував близько 300 випадків агресії проти журналістів», – сказала вона. Дуня Міятович вважає, що потрібно зробити все можливе, аби ситуація не погіршувалася.

Перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко наголосив на тому, що влада і озброєні люди не повинні розглядати журналістів як учасників конфлікту. «Консультації між організаціями України і Росії сприяють нашій солідарності і посилюють можливість надання допомоги нашим колегам», – сказав він.

Секретар СЖР, віце-президент Європейської федерації журналістів Надія Ажгіхіна відзначила, що зустріч є важливим кроком у покращенні співробітництва, яке триває між медіаорганізаціями навіть у такі складні часи.

У Меморандумі російські та українські журналісти зазначають, що вони дотримуються принципів співпраці та солідарності в питаннях безпеки журналістів, доступу до інформації та слідуванню професійним стандартам. Вони засудили будь-які акти насилля проти журналістів, незалежно від позиції, яку займають ЗМІ, в яких вони працюють.

Також журналісти закликали уряди «перестати маніпулювати ЗМІ та припинити інформаційні та психологічні війни один проти одного».

«Журналісти можуть та повинні внести свій вклад в деескалацію нинішнього конфлікту; вони не повинні насаджувати стереотипи та упередження» - йдеться в Меморандумі.


Повний текст Меморандуму читайте тут.
 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду