«Репортери без кордонів» нагадують про розправу на площі Тяньаньмень

00:00,
4 Червня 2012
845

«Репортери без кордонів» нагадують про розправу на площі Тяньаньмень

00:00,
4 Червня 2012
845
«Репортери без кордонів» нагадують про розправу на площі Тяньаньмень
Сьогодні у Парижі, Гонконзі, Лондоні, Нью-Йорку, Франкфурті-на-Майні та інших великих містах світу на вулиці вийшли демонстранти, щоб згадати про розправу на площі Тяньаньмень, яка відбулася 23 роки тому, повідомляють «Репортери без кордонів».

4 червня 1989 року близько п’ятої години ранку танки китайської  армії викотилися  на площу Тяньаньмень у Пекіні. Сотні демонстрантів, можливо, більше тисячі, було вбито, тисячі були розстріляні й поранені, говориться у прес-релізі, розповсюдженому Комітетом підтримки Лю Сяобо  (The Liu Xiaobo Support Committee).

Економічна лібералізація, у 1980-х роках, заохочувана  Ден Сяопіном, не призвела до тривалої політичної лібералізації чи до послаблення монополії  компартії на владу. Чимало сміливих громадян, які  намагалися викрити те, що сталося під час масового вбивства, вимагали справедливості та закликали  переглянути вироки жертвам, втратили роботу або й до сьогодні лишаються у  в'язницях.

Батько одного демонстранта, доведений до відчаю після того, як родина жертви не отримала відповіді на свої неодноразові звернення до влади, повісився 26 травня.

Держава не сприймає критику і заборонила китайському громадянському  суспільству висловлюватися  вільно. Порушення прав людини відбуваються щодня через трудове перевиховання,  свавільні арешти й катування  інакомислячих, запроторення у  психіатричні заклади, жорстке гоніння на дисидентів з етнічних та релігійних меншин, ув’язнення та  екзекуції,  контроль за Інтернетом, переслідування адвокатів, які виступають за громадянські права, домашні арешти без правових підстав.

2010-го було засуджено до 11-річного позбавлення волі лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо [виділено  MS].

Сьогодні, 4 червня, у Парижі, Гонконзі, Лондоні, Нью-Йорку, Франкфурті-на-Майні, у  великих містах по всьому світу, тисячі демонстрантів збираються, щоб висловити свій гнів і нагадати про річницю розправи на площі Тяньаньмень.

Вони підтримають вимоги покласти край переслідуванню найсміливіших особистостей китайського  громадянського суспільства та їхніх  родин. Таких як Лю Сяобо, Ху Цзя (Hu Jia), Ґао Чжишен (Gao Zhisheng) і багатьох інших, яких  часто не помічають.  Демонстранти також вимагають, щоб  протестувальникам, які понад 20 років тому опинилися у  вигнанні,  було дозволено повернутися, закликають  до проведення політичних реформ та  створення демократичної конституції для Китаю.

3 червня на площі на Площі прав людини у Парижі відбулася  демонстрація на честь жертв масової розправи на площі Тяньаньмень, організована прокитайським  демократичним рухом за  підтримки  «Репортерів без кордонів»,  Ліги прав людини (The Human Rights League), Солідарності з Китаєм (China Solidarity), Міжнародної федерації з прав людини (FIDH), Разом проти смертної кари (ECPM), Закону про права людини (ADH), Католицької дії за скасування тортур (Католицької дії за скасування тортур (Catholic Action for the Abolition of Torture), Amnesty International, Франція-Тибет (France-Tibet) і  Комітету підтримки тибетського народу (The Tibetan People’s Support Committee).

Сьогодні,  4 червня, у паризькому  офісі  «Репортерів без кордонів» відбудеться прес-конференція, організована Комітетом підтримки Лю Сяобо. Її відкриє дисидент Чжан Цзян (Zhang Jian), якого під час різанини (на площі Тяньаньмень)  було тричі поранено.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
RSF
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду