Репортери та поліцейські:  на тонкій межі

Репортери та поліцейські: на тонкій межі

00:00,
27 Серпня 2012
1240

Репортери та поліцейські: на тонкій межі

00:00,
27 Серпня 2012
1240
Репортери та поліцейські:  на тонкій межі
Репортери та поліцейські:  на тонкій межі
Американська національна асоціація фоторепортерів  дає рекомендації журналістам, як поводитися з поліцейськими, у тому числі й під час арешту чи затримання.

Україна – не Америка, а американські поліцейські – не українські міліціонери. Зазвичай вони відрізняються коректністю,    хоча й з ними у працівників  медіа трапляються  конфлікти, як це виявилося, зокрема, під час руху «Захопіть Волл-стріт!».  Ситуації, пов’язані з правничою сферою,  неспівставні у двох країнах. Однак рекомендації, що їх містить цей блоґ  з безпеки журналістів, опублікований на сайті  нью-йоркського Комітету захисту журналістів, може частково стати в нагоді й українським репортерам.

Американська національна асоціація фоторепортерів  (NPPA) працювала з низкою організацій,  надаючи підтримку журналістам, які цього й наступного місяця  вестимуть репортажі зі з’їздів Республіканської та Демократичної партій у Тампі (Tampa), штаті   Флорида (Fla.), та в Шарлотті (Charlotte),   штаті Північна Кароліна (N.C.).   Про дещо  журналісти повинні пам’ятати.

Висвітлюючи будь-яку подію, важливо  завжди мати при собі певні речі  -  такі, як посвідчення особи з фотографією (чинні права водія), документ про акредитацію чи журналістське посвідчення (якщо ви його маєте), кредитну картку чи певну суму готівкою на випадок, якщо доведеться вносити заставу. Члени NPPA можуть також придбати її ідентифікаційний документ, який для декого виявився корисними.

Якщо поліцейський наказує вам відійти,   рекомендується виконати його вимогу. На яку відстань - вам доведеться вирішувати самому. Якщо ви вважаєте, що наказ був невиправданим, попросіть, коли це можливо, поговорити з поліцейським інспектором або з представником  по зв'язках з громадськістю (PIO).

Важливо знати, що більшості поліцейських не до вподоби, коли ставлять під сумнів або заперечують те, що вони казали вам робити чи не робити. Навіть вагання, нерішучість чи прохання можуть  призвести до того, що вас затримають або арештують.

Якщо вас допитують чи затримують, не забувайте зберігати спокій і діяти професійно. Не устрявайте у суперечку  про свої права. Якщо є можливість  розсудливо обговорити справу – це одна річ. Однак коли стає очевидним, що поліцейського не цікавить  ваша думка, як правило ліпше відійти далі. Розсудливість - найкраща складова частка доблесті.

Якщо вас не відпускають чи вас арештували,  настійно рекомендується, щоб ви негайно робили те, що вам кажуть.  Поліцейські розцінюють будь-який прояв  непідкорення як опір при арешті і вважають необхідним застосувати більшу силу.

Важливо також, щоб ви якомога частіше   ідентифікували себе як журналіст. Тоді не виникатиме  питання, хто ви такий і що вам потрібно. У першу слушну мить звертайтеся з проханням,  щоб старший офіцер чи представник по зв’язках з громадськістю повідомили про ваше затримання чи арешт як журналіста.

Коли ви висвітлюєте події, поліція може вимагати, щоб ви показали свої  знімки,  записи та файли. Пам'ятайте, що ви не повинні згоджуватися на таку вимогу. Поліція може спробувати залякувати,   примушувати чи погрожувати вам. Однак згода має бути добровільною. Вам слід знати: за відсутності згоди чи за вимушених обставин охоронець порядку не може відібрати у вас камеру, лептоп або  мобільний телефон. Навіть коли поліція захопила камеру чи інший пристрій, вона не може переглядати його контент без належного ордера. Хоча траплялися випадки, коли поліцейські наказували журналістам стирати файли або вилучали їх самі.

З багатьох перелічених вище причин важливо, щоб журналісти працювали парами або групами. У такому разі хтось може  попередити тих з нас, хто захищає ваші права, що вас арештували чи ви    перебуваєте під вартою в поліції.

Ще одна пропозиція полягає у тому, щоб ви у міру можливості почали записувати  події перш, ніж виникла проблемна ситуація, і продовжували записувати їх, поки  це можливо. Такі записи можуть стати  найкращим доказом, щоб  спростувати звинувачення, яке вам можуть пред'явити.

Якщо вас арештували, важливо пам'ятати: усе, що ви скажете, може бути використано проти вас і, ймовірно,  привести до додаткових звинувачень.

Скажіть поліції, що ви - журналіст, але  не говоріть нічого про те, що сталося, як  сталося й чому. У таких ситуаціях арештованих журналістів, як правило, звинувачують у дрібних злочинах,  насильстві або порушеннях. Ці звинувачення можуть включати, однак не обмежуються хуліганством, відмовою  розійтися, правопорушенням,  незаконними зібраннями, порушеннями громадського спокою, невиконанням  наказу поліції чи перешкоджанню її діям. 

Якщо вас арештували, очікуйте, що вам надінуть за спиною наручники (традиційні металеві або ж пластикові   зіп-«манжети»). Вас почнуть також обробляти: брати відбитки пальців, фотографувати. Ваша особиста інформація проходитиме через національну комп'ютерну перевірку  щодо попередніх судимостей або розшуків (іншими правоохоронними органами) чи видачі ордерів на ваш арешт.

Цей процес може тривати декілька годин в залежності від числа арештованих та  зайнятих ним поліцейських і висунутих звинувачень. Тільки-но він завершиться - буде встановлено суму  застави. Це – грошова гарантія, що ви повернетеся для подальшого судового розгляду.

Іноді вас можуть звільнити, якщо ви візьмете на себе зобов’язання (у такому разі грошова застава не потрібна). Але якщо ви з іншого міста, це малоймовірно. У більшості випадків ви можете надіслати заставу поштою (інша форма її сплати) або попросити когось зробити це за вас.

У випадках з переліченими вище звинуваченнями найчастіше використовуються застави відомі як  Signature або I-Bond. Така застава вимагає, щоб ви надіслали мінімальну суму грошей, наприклад, $75-$200  готівкою чи кредитною карткою. Важливо, щоб ви отримали та надійно зберігали відповідну розписку,  бо зазвичай вона  містить усю інформацію стосовно вашої наступної явки в суд, зокрема, дату й  місце. Вона знадобиться вам і для того, щоб повернули вам гроші, тільки-но буде ухвалено рішення. Якщо ви не з'явитеся в суд, внесену суму буде  конфісковано на його користь і  може статися так, що вас  знову арештують.

Я написав докладний блоґ на цю тему й надалі оновлюватиму його у міру надходження додаткової інформації. Тим часом Комітет репортерів зі  свободи преси (RCFP) нещодавно зробив доступними додатки, які «відкривають репортерам на місці подій  безпосередній вихід до правових ресурсів, особливо коли зі збиранням новин чи доступом  виникають   безвихідні ситуації».

Від автора. Цей блоґ не призначений для юридичних консультацій і не ґрунтується на стосунках між адвокатом і клієнтом. Кожну ситуацію неможливо передбачити.  Закони та правила змінюються від однієї сфери до іншої, можуть застосовуватися  федеральні й місцеві закони та закони штату. Кожному, кому потрібна  юридична  консультація, слід зв'язатися з за місцем проживання з адвокатом,   знайомим з кримінальним кодексом та з Першою поправкою до Конституції.

Автор: Мікі Г. Остеррейхр (Mickey H.Osterreicher)  - правник юридичної фірми Hiscock & Barclay, головний адвокат  у  справах  Американської національної асоціації фоторепортерів (NPPA). Має майже 40-річний досвід роботи  фотокореспондента у друкованих    медіа тана телебаченні.

Джерело: Комітет захисту журналістів (CPJ)

Переклад: Аркадій Сидорук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: CPJ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду