Іран відмежується внутрішнім інтернетом від світового павутиння?

00:00,
24 Вересня 2012
1815

Іран відмежується внутрішнім інтернетом від світового павутиння?

00:00,
24 Вересня 2012
1815
Іран відмежується внутрішнім інтернетом від світового павутиння?
Іран планує запровадити внутрішню інтернет-мережу – про це у неділю заявив заступник міністра зв’язку і технологій Алі Хакім-Джаваді (Ali Hakim-Javadi), повідомляє Al Jazeera.

Паралельно з цим державне телебачення Ірану повідомило про блокування «на декілька годин» Google та Gmail.

Урядовці стверджують, що ідея створення внутрішнього інтернету направлена на покращення захисту від кіберзагроз – однак самі іранці стурбовані тим, що де-факто це стане новим способом контролювати їхній доступ до світової мережі.

Інформагентство ISNA вважає, що блокування Google було пов’язане з розміщенням на YouTube фільму «Невинність мусульман». Однак офіційного підтвердження цей факт не отримав.

Іран вже має один з найжорсткіших інтернет-фільтрів  у світі – на офіційних підставах блокується числена кількість сайтів, котрі кваліфікуються як образливі або кримінальні. Зокрема, блокуються сайти, на яких висловлюються антиурядові погляди.

При цьому зазвичай іранці долають урядові фільтри за допомогою програмного забезпечення на кшалт VPN, яке трансформує IP-адреси у «неіранські», відзначає Al Jazeera.

Іранські урядовці вже давно ведуть мову про створення внутрішньої системі інтернету, яка значною мірою буде ізольованою від світового павутиння.

В останні дні усі державні установи були підключені до національної інформмережі, заявив Хакім-Джаваді. Другий етап урядового плану передбачає підключення до неї звичайних користувачів.

За даними іранських медіа, внутрішня система буде введена в експлуатацію  до березня 2013 року. Однак поки що невідомо, чи «відріжуть» іранцям доступ до глобальної мережі інтернет після її запровадження.

Разом з тим, згідно з оприлюдненою у понеділок  доповіддю Міжнародної телекомунікаційної спілки (International Telecommunications Union), до інтернету підключені тільки 22%  іранських осель. За цим показником країна – на 42-му місці у світі. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Start-Vpn
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду