«Репортери без кордонів» застерігають обраного президента Єгипту від загроз у медіасфері

«Репортери без кордонів» застерігають обраного президента Єгипту від загроз у медіасфері

00:00,
8 Червня 2014
1244

«Репортери без кордонів» застерігають обраного президента Єгипту від загроз у медіасфері

00:00,
8 Червня 2014
1244
«Репортери без кордонів» застерігають обраного президента Єгипту від загроз у медіасфері
«Репортери без кордонів» застерігають обраного президента Єгипту від загроз у медіасфері
У переддень сьогоднішньої інавгурації президента Арабської Республіки Єгипет, фельдмаршала Абделя Фаттаха аль-Сіссі (Abdel Fatah Al-Sissi) генеральний серетар «Репортерів без кордонів» (RSF) Крістоф Делуар (Christophe Deloire) закликав його стати гарантом свободи преси й інформації та звільнити усіх ув’язнених медійників.

У відкритому листі, витриманому у досить жорстких тонах, очільник медіаорганізації висловив тривогу теперішнім станом свободи інформації у Єгипті через три роки після усунення від влади диктатора Хосні Мубарака.

Ухвалена у січні цього року Конституція гарантує права на свободу преси, зібрань і маніфестацій. Однак, незважаючи на ці правові гарантії, наголошується у листі, реальність, з якою зіштовхуються медійники, різко відрізняється.

RSF посилається на висновок Комітету захисту журналістів (CPJ), за оцінкою якого Єгипет у 2013 році став одним із трьох найбільш смертоносних країн світу для репортерів.

Шестеро журналістів були вбиті, виконуючи свою професійну роботу, в умовах повної безкарності, зазначається у зверненні Крістофа Делуара. Це сталося відколи торік у липні було усунено від влади президента Мухамеда Мурсі і аль-Сіссі очолив перехідний уряд.

На прицілі постійно перебувають медіа та фахівці з інформації, пов’язані із «братами-мусульманами», чи ті, кого  вважають близьким до них. «Це полювання не тільки на єгипетських журналістів, а й     на їхніх турецьких, палестинських та сирійських колег», - пише Крістоф Делуар.

Єгипетська влада під фальшивими приводами утримує їх в ув’язненні. Під арешт потрапляли близько 60 медійників, одні ЗМІ піддають цензурі, інші – закривають.

Лист привертає увагу до того, що «на сьогодні в Єгипті свавільно ув’язнені 17 медійників». RSF називає поіменно кореспондентів закритого каїрського бюро англомовної служби Al Jazeerа австрійського журналіста Пітера Ґреста (Peter Greste), колишнього завідувача бюро, який має подвійне єгипетське й канадське громадянство, Мохамеда Фахмі (Mohamed Fahmy), єгипетського оператора Бахера Мохамеда (Baher Mohamed) та кореспондента арабської служби телемережі Абдуллу Ельшамі ( Abdullah Al-Shami).

«На Вас лежить відповідальність гарантувати необхідний захист, щоб журналісти могли вільно й безпечно здійснювати свою інформаційну роль, зокрема, висвітлювати зібрання та маніфестації», - говориться у зверненні до президента з посиланням на резолюцію Ради ООН з прав людини.

У листі висловлено думку, що ключове значення однаковою мірою має відновлення в єгипетському медіапросторі плюралізму інформації та поглядів, які становлять фундаментальну основу демократичних цінностей.

У зв’язку з цим привертається увага до закриття під сильним тиском гумористом Бассемом Юссефом (Bassem Youssef) популярної телевізійної програми El-Bernameg, а також заборони публікації у газеті Al-Ahram серії критичних статей відомого журналіста Надера аль-Фергані (Nader Al-Fergany).

«У цій ворожій атмосфері не уникає нашої тривоги й Інтернет, - йдеться наприкінці листа. – Вона посилюється після оголошеного міністерством внутрішніх справ проекту з моніторингу загроз безпеці у соціальних мережах. Це стеження нібито з метою запобігання та боротьби з кіберзлочинністю становить серйозну загрозу свободі інформації та свободі слова і може стати знаряддям цензури».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Абдель Фаттах аль-Сіссі, focus.de
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду