«Репортери без кордонів»: медіа КНР – під старим ковпаком нових лідерів

00:00,
27 Березня 2013
1355

«Репортери без кордонів»: медіа КНР – під старим ковпаком нових лідерів

00:00,
27 Березня 2013
1355
«Репортери без кордонів»: медіа КНР – під старим ковпаком нових лідерів
«Репортери без кордонів» закликали нових лідерів КНР покласти край переслідуванню ЗМІ.

Після призначення Сі Цзіньпіна (Xi Jinping) президентом КНР, а Лі Кецьяна (Li Keqiang) – прем’єр-міністром і завершення першої сесії 12-го скликання Всекитайських зборів народних представників «Репортери без кордонів» (RSF) закликають нових лідерів покласти край нагляду та цензурі ЗМІ.

RSF нагадує, що у зверненні до Всекитайських зборів народних представників Сі Цзіньпін говорив про «китайську мрію». «Китайська мрія, – сказав він, – це мрія народу. Ми повинні усвідомити її тісну залежність від народу. Ми повинні невпинно приносити користь народу».

«Репортери без кордонів» наполегливо закликають нового лідера Китаю дотримуватися своїх обіцянок, надаючи громадянам вільний доступ до новин та інформації.

«Однак останні події не обіцяють жодних змін у політиці чи у методах китайської влади, – відзначає RSF – Навпаки, вони продемонстрували, що контроль над новинами та інформацією всередині країни і за кордоном, як і раніше,  лишається для Пекіну одним із головних пріоритетів. Ми вельми стурбовані посиленням агресивного ставлення до закордонних медіа й тим, як жорстко поліція продовжує переслідування громадянських журналістів в  інтернеті».

Марка Стоуна (Mark Stone), кореспондента цілодобового  британського телеканалу Sky News, і його оператора заарештували, коли вони 15 березня передавали наживо концерт з площі Тяньаньмень у Пекіні. Стоун отримав дозвіл на трансляцію, одгак його звинуватили у тому, що він не розгорнув для візуального контролю посвідчення про акредитацію і не мав при собі паспорта.

За словами британського кореспондента, поліція втрутилася, коли він згадав про демонстрації на захист демократії, що відбувалися на площі 1989 року й були розгромлені зі значними людськими жертвами. Стоуна та його оператора перш доправили до поліцейскього відділку, але згодом звільнили.

Упродовж місяця, який передував здійсненюваній раз на десятиліття зміні китайського керівництва, було зафіксовано чимало порушень свободи інформації, відзначає RSF.

Знімальну группу німецького телеканалу ARD у складі кореспондента Крістіни Адельгард (Christine Adelhardt), двох інших німецьких співробітників і двох китайських співробітників 27 лютого переслідували двоє чоловіків в автівці. Вони вчинили напад і розбили бейсбольною битою вітрове скло автомобіля репортерів.

Німецька телевізійна група знімала репортаж про урбанізацію села у провінції Хебей Hebei. У Китаї використання землі часто призводить до суперечок між місцевими мешканцями та чиновниками, яких звинувачують у корупції. Свідок нападу повідомив: одниз з автомобілів, який брав участь у гонитві, належав сільському секретареві КПК.

Нагляд та переслідування громадянських журналістів не послабилися у період між 18-м з’їздом КПК (грудень 2012 року) та сесіями Всекитайських зборів народних представників (5-17 березня 2013 року) і Китайської народної політичної консультативної конференції (3-18 березня 2013 року).

Дисидента і блогера Ху Цзя (Hu Jia), котрий з 2008-го по 2011 рік сидів за ґратами, а з лютого поточного року перебував під домашнім арештом, викликали до міністерства державної  безпеки. 14 березня його звинуватили «у підбурюванні до порушення громадського порядку».

У поліцейському відділку йому влаштували 8-годинний допит, під час якого до Ху Цзя було застосовано фізичну силу. Йому скалічили обличчя, після побиття блогер скаржився на біль у попереку.

У Ху Цзя намагалися з’ясувати, яким чином у грудні минулого року він разом з іншими дисидентами побував в оселі Лю Ся (Liu Xia) – дружини ув’язненого лауреата Нобелівської премії миру Лю Сяобо (Liu Xiaobo), котрий з 2009 року відбуває 11-річний тюремний термін. Лю Ся перебуває під домашнім арештом, однак Ху Цзя вдалося уникнути поліцейських, які зазвичай стежать за нею за межами її  будинку.

Ху Цзя також підлягав допиту стосовно критичних коментарів про нових лідерів Китаю, які нещодавно вмістив в інтернеті. Він – один зі 100 провідних інтелектуалів, котрі у лютому 2013 року підписали адресований Всекитайським зборам відкритий лист із закликом звільнити Лю Сяобо.

Незважаючи на завдані йому травми та необхідність регулярного лікування гепатиту, поліція не дозволила блогеру лягти у лікарню. Йому наказали до 17 березня, останнього дня сесії Всекитайських зборів народних представників, залишатися під домашнім арештом.

Китай – одна з країн, котра за класифікацією «Репортерів без кордонів» належить до  «ворогів інтернету». За Індексом свободи преси-2013 Китай посів 173 місце серед 179 держав світу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: France24.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду