Каїрський медіакоплекс Media Production City опинився в облозі ісламістів

00:00,
28 Березня 2013
1351

Каїрський медіакоплекс Media Production City опинився в облозі ісламістів

00:00,
28 Березня 2013
1351
Каїрський медіакоплекс Media Production City опинився в облозі ісламістів
Облога комплексу новинних медіа у єгипетській столиці із застосуванням насильства – це наслідок спрямованих проти ЗМІ запальних коментарів президента Мохамеда Морсі та «братів-мусульман», вважає Комітет захисту журналістів (CPJ).

У одній із своїх промов Морсі звинуватив власників приватних новинних агентств у тому, що вони критикують та ображають його. Президент заявив, що медіа ррозпалюють у суспільстві насильницікі настрої, висвітлюючи лише напади на протестувальників, однак замовчуючи напади на «братів-мусульман».

Продовжуючи цю тезу, «брати-мусульмани» звернулися через соціальні мережі до своїх прибічників. У Facebook група We are the Muslim Brotherhood youth, learn about us («Ми – молодь мусульманського братства. Дізнайтеся про нас») закликали взяти в облогу розташовані у каїрському Media Production City студії п’яти приватних супутникових каналів Al-Hayat, ONTV, Al-Nahar, Al-Qahira wal Nas та CBC. Канали відомі тим, що критикують «братів-мусульман».

Комітет національної безпеки, який входить до складу верхньої палати єгипетського парламенту, звинуватив приватні медіа в упередженому висвітленні подій і заявив, що уряду слід їх цензурувати.

Лідер більшості мусульманського братства Ессам аль-Еріан (Assam al-Erian), в свою чергу, публічно погрожував кореспонденту газети Al-Watan, відзначивши, що «має сюрприз, який змусить кожного журналіста збагнути межі дозволеного».

Комітет захисту жірналістів, спираючись на власні джерела, так описує драматичну ситуацію: у неділю «брати-мусульман» та їхні прихильники оточили Media Production City, закриваючи браму і не впускаючи туди журналістів та гостей комплексу. Крім цього, вони нападали на журналістів, перешкоджали їм проводити зйомки та, скандуючи відповідні гасла, загрожували журналістам Media Production City вбивством за образи Мухаммеда Мурсі (Mohamed Morsi).

Відомий ведучий новин і колишній кореспондент Al-Jazeera в Єгипті Хуссейн Абдель Ґані (Hussein Abdel Ghany) повідомив Комітету захисту журналістів, що на нього за межами Media Production City напали десятеро осіб, котрі розбили лобове скло автівки, намагалися витягнути його і побити, однак цьому запобіг водій.

Нападу зазнав і ведучий ток-шоу 90 Minutes Рехам аль-Сахлі (Reham al-Sahli), автівку якого під час акцій протесту пошкодили. Діау Рашван (Diaa Rashwan), яка очолює Cиндикат єгипетських журналістів (The Egyptian Journalists Syndicate), не впустили до City.

Журналіст з Al-Ahram Weekly Халед Давуд (Khaled Dawoud) повідомив CPJ, що його погрожували вбити за написаны ним статті та за його діяльність на посаді речника Фронту національного порятунку (National Salvation Front) – опозиційної організації, до якої входять ліберальні та ліві партії.

Прихильники «братів-мусульман» стверджують, що Фронт національного порятунку є «політичним прикриттям» для збурення проти них бурхливих протестів.

«Єгипетська влада порушує судові справи проти своїх критиків, нехтуючи водночас численними нападами на журналістів, – вважає координатор Комітету захисту журналістів у Близькосхідному та Північноафриканському регіоні Шеріф Мансур (Sherif Mansour). – Атаки , які відбувалися біля воріт Media Production City, вимагають негайного судового втручання».

«Ескалація риторики президента Морсі проти критики в медіа викликає глибоку тривогу, – заявив Мансур. – Президент не виконує свого обов’язку  щодо гарантій терпимості і поваги до поглядів, які відрізняються від його власних та позиції «братів-мусульман».

Крім цього, генеральний прокурор Єгипту Талаат Абдулла (Talaat Abdullah) наказав арештувати п’ятьох активістів і журналістів. «Брати-мусульмани» звинуватили їх у підбурюванні до насильства після промови, виголошеної Морсі. Прокурор також заборонив їм пересуватися. У цьому списку – і Алаа Абдель Фаттах (Alaa Abdel Fattah), відомий блоґер, звинувачений і оштрафований торік «за образу військових».

Алаа Абдель Фаттах у своєму Facebook пообіцяв з’явитися до прокурора, щоб «заперечити сфабриковані проти нього звинувачення».

Інші, серед них журналіст і політичний активіст Хазім Абдель Азім (Hazim Abdel Azim), вирішили знехтувати «незаконним» ордером на арешт.

Морсі призначив Абдуллу на посаду генерального прокурора у листопаді минулого року, відзначає Комітет захисту журналістів. Цей крок спричинив серію протестів опозиції та  завдав ударів по судовій системі.

За останні декілька місяців Талаат Абдулла доручив прокуратурі розслідувати справи десятків журналістів і співробітників медіа,   звинувачуваних у наклепах на президента Морсі.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Khaled Desouki, AFP.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду