Ефіопських журналістів, які висвітлювали антиурядові протести, заарештували без пред’явлення звинувачень

00:00,
12 Серпня 2013
1020

Ефіопських журналістів, які висвітлювали антиурядові протести, заарештували без пред’явлення звинувачень

00:00,
12 Серпня 2013
1020
Ефіопських журналістів, які висвітлювали антиурядові протести, заарештували без пред’явлення звинувачень
В Ефіопії без пред’явлення звинувачень заарештували двох співробітників Radio Bilal, котре широко висвітлює антиурядові акції протесту, влаштовані ефіопськими мусульманами. Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Дарсему Сорі (Darsema Sori) і Халіда Мохаммеда (Khalid Mohammed) заарештували 2 серпня, повідомив представникам Комітету захисту журналістів голова Radio Bilal Мохаммед Хассен (Mohammed Hassen). На наступний після арешту день справа журналістів вже розглядалася в суді. Зараз Сорі і Мохаммед все ще перебувають під арештом, а чергове судове засідання з їхньої справи відбудеться 14 серпня.

Дарема Сорі – головний редактор Radio Bilal, котрий також особисто працював над програмами Life in Ethiopia («Життя в Ефіопії») і Let us Discuss («Дозвольте нам обговорити це»), в яких аналізуються поточні ефіопські суспільно-політичні події. Мохаммед Хассен обіймав на Radio Bilal посаду редактора новин.

Офіси радіостанції Radio Bilal розташовані у Вашингтоні, Аддіс-Абебі і Йоганнесбурзі. Радіо часто висвітлює життя ефіопських мусульман. Зараз Radio Bilal зосереджує увагу на поточних, ініційованих мусульманською громадою, мирних демонстраціях проти втручання держави в релігійні справи. Ефіопська влада, в свою чергу, намагається придушити ці протести. На це, відззначає Комітет захисту журналістів, направлені численні арешти учасників демонстрацій і репортерів-фрілансерів, а також протидія роботі ЗМІ, котрі висвітлюють тему протестів.

Представники Комітету захисту журналістів зверталися за коментарем до прес-секретаря уряду Ефіопії Шемеліса Кемаля (Shemelis Kemal), однак не отримали відповіді.

Консультант Комітету захисту журналістів з питань Східної Африки Том Родс (Tom Rhodes) заявив, що арешт журналістів Radio Bilal вписується в модель жорсткого переслідування ефіопською владою репортерів і ЗМІ, котрі висвітлюють тему мусульманських протестів. «Спроби замовчати незалежні погляди і повідомлення з національного питання не допоможуть вирішити актуальні проблеми, – підкреслив Родс. – Однак саме через них посилюється відчуття, що уряду є що приховувати».

Медіаорганізація нагадує, що з лютого 2013 року в ув’язненні перебуває видавець журналу Ye Muslimach Guday Юсуф Гетачев (Yusuf Getachew), а з липня 2012 року – головний редактор видання Соломон Кебеде (Solomon Kebede). За даними Комітету захисту журналістів, Гетачев і Кебеде ув’язнені за критику урядової політики в релігійних справах, а самі офіційні звинувачення містить розпливчасті тези стосовно антидержавної і терористичної діяльності. Випуск журналу Ye Muslimach Guday припинено з липня 2012 року.

Ефіопія є єдиною в Африці традиційно християнською країною. Однією з її головних релігій є східне християнство (Ефіопська церква), однак сильні релігійні позиції, особливо в провінціях, утримує іслам, котрий сповідують близько 30% населення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
©Marco Longari, Getty Images.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду