З початку громадянської війни в Сирії загинули близько 100 журналістів

00:00,
29 Серпня 2013
1105

З початку громадянської війни в Сирії загинули близько 100 журналістів

00:00,
29 Серпня 2013
1105
З початку громадянської війни в Сирії загинули близько 100 журналістів
З початку громадянської війни в Сирії у березні 2011 року в країні загинуло близько 100 журналістів. Про це 28 серпня повідомляють «Репортери без кордонів». 

Серед загиблих журналістів – 25 професійних репортерів. Серед 6 професійних закордонних журналістів, котрі загинули в Сирії – військовий кореспондент британської The Sunday Times американка Мері Колвін (Marie Colvin) і французький фоторепортер Ремі Ошлік (Rémi Ochlik), які загинули під обстрілом урядовими військами прес-центру в місті Хомс, а також Міка Ямамото (Mika Yamamoto), перший японський журналіст, котрий загинув в Сирії. Міжнародний інститут преси в травні 2013 року посмертно відзначив Ямамото і Колвін нагородами World Press Freedom Hero за «мужність і професіоналізм».

В списках вбитих також – близько 70 сирійських громадянських журналістів. Крім цього, 14 закордонних і більше 60 сирійських репортерів перебувають в ув’язненні або зникли безвісти після арештів і викрадень. 

Журналісти стають об’єктами атак з боку обох ворогуючих сторін – урядової армії та опозиції, причому вина останньої за злочини проти сирійських і закордонних репортерів зростає, відзначає медіаорганізація. Насильством над представниками ЗМІ прославилися, зокрема, джихадистські збройні угруповання Jabhat Al-Nosra та Dawla Islamiya також відомі як «Ісламістська держава Іраку та Сирії» (Islamic State of Iraq and Syria, ISIS). Опозиційні збройні групи формують на підконтрольних їм територіях поліцію, суди і відкривають тюрми. Журналістів заарештовують за вироками так званих hayah al shareia – правових комітетів.

Напади на репортерів продовжує і режим Башара Асада. За даними «Репортерів без кордонів», протягом останніх трьох місяців урядові війська вбили декількох громадянських журналістів.

Крім цього, 21 серпня було відновлено розгляд судової справи над президентом Сирійського центру медіа і свободи слова (Syrian Center for Media and Freedom of Expression) Мазеном Дарвішем (Mazen Darwish) і двома колишніми співробітниками центру. Згідно з підписаним Асадом антитерористичним законом, їм загрожує тюремне ув’язнення терміном до 15 років.

Сирійський центр медіа і свободи слова відігравав провідну роль в поширенні інформації про події в Сирії у той час, коли в’їзд до країни був заборонений майже всім закордонним журналістам. В лютому 2012 року центр розгромили. «Репортери без кордонів», Le Monde і TV5Monde в 2012 році назвали Дарвіша журналістом року, а також відзначили його діяльність нагородою Press Freedom Prize.

Представники «Репортерів без кордонів» підкреслили, що на сьогодні Сирія – найбільш небезпечна для журналістів країна світу.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Dapd.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду