Єгипетська влада остаточно закрила Al Jazeera

00:00,
2 Вересня 2013
1282

Єгипетська влада остаточно закрила Al Jazeera

00:00,
2 Вересня 2013
1282
Єгипетська влада остаточно закрила Al Jazeera
Сили безпеки Єгипту провели наприкінці минулого тижня рейд на каїрський офіс катарської телемережі Al Jazeera Mubasher. Технічне обладнання конфісковане. Вихід в ефір програм телестанції остаточно припинено. Про це повідомляє Комітет захисту журналістів.

До цього влала країни оприлюднила заяву, в якій Al Jazeera Mubashir звинувачується «у поширенні брехні і чуток, котрі завдають шкоди національній безпеці та єдності Єгипту». Крім цього, в заяві стверджувалося, що канал не має юридичного дозволу вести мовлення. Як свідчить дослідження Комітету захисту журналістів, серед 10 репортерів, ув’язнених в Єгипті, 6 працювали в мережі Al Jazeera і в її філіях.

Єгипетські сили безпеки заарештували чотирьох співробітників англомовної служби Al Jazeera – кореспондента Вейна Хея (Wayne Hay), оператора Ейділа Бредлоу (Adil Bradlow), продюсерів Расса Фінна (Russ Finn) та Бахера Мухаммеда (Baher Mohammed). Жодних звинувачень проти них висунуто не було.

Раніше за гратами опинилися кореспондент Al Jazeera Arabic Абдулла аль-Шамі (Abdullah al-Shami) і оператор Мохамед Бадер (Mohamed Bader). Одного з них звинуватили в «загрозі національній безпеці», а іншого – у «володінні зброєю».

Перший рейд в офісі Al Jazeera Mubashir, нагадує Комітет захисту журналістів, було проведено 3 липня. Того дня армія під командуванням міністра оборони Єгипту генерала Абдель Фаттах ель-Сісі (Abdel Fattah el-Sisi) здійснила військовий переворот, усунувши від влади ісламістського президента Мухаммеда Мурсі (Mohamed Morsi). В середині серпня об’єктом рейду сил безпеки стала інша філія катарської телемережі – Al Jazeera Arabic. Обидві телестанції були закриті і вели мовлення з Катару.

В четвер, 29 серпня, сили безпеки також здійснили рейд на каїрський офіс пов’язаної з Хамасом телестанції Al-Aqsa. Технічне устаткування каалу конфісковано, офіс закрито.

Водночас в умовах напруженого протистояння між новим урядом та ісламістськими силами, що триває вже два місяці, єгипетські репортери зазнають фізичних атак прибічників екс-президента. Прихильники «Братів-мусульман» вчинили під час антиурядових протестів у передмісті Каїра напад на знімальну групу місцевого телеканалу ONTV. Демонстранти, не вдоволені тим, як висвітлюються події, відібрали у репортерів і розтрощили технічне устаткування. Ісламістські протестувальники затримали у місті Хелван групу співробітників телестанції Al-Mehwar TV. Їх змушували передавати в ефір заяви на підтримку поваленого президента. За декілька годин прибула поліція і арештувала нападників.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: The Blaze.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду