Суд звинуватив марокканського журналіста в співпраці з терористами

00:00,
30 Вересня 2013
1564

Суд звинуватив марокканського журналіста в співпраці з терористами

00:00,
30 Вересня 2013
1564
Суд звинуватив марокканського журналіста в співпраці з терористами
Марокканський суд звинуватив видавця арабської версії онлайн-видання Lakome Алі Анузлу в «пропаганді дій, рівнозначних терористичним злочинам» і «допомозі терористам та їхнім співучасникам». Про це 26 вересня повідомляє правозахисна організація Amnesty Intenational.

Для розслідування справи Алі Анузли (Ali Anouzla), котрий перебував в досудовому ув’язненні, в розпорядженні суду є п’ять місяців, відзначив адвокат журналіста Омар Бенджелун (Omar Benjelloun). Бенджелун також заявив, шо його підзахисному загрожує тюремне ув’язнення терміном до 6 років. Це максимальне покарання, передбачене діючим антитерористичним законодавством Марокко. Воно, згідно з законом, може загрожувати кожному, хто «виправдовує акти тероризму в письмовому вигляді або за допомогою різноманітних аудіовізуальних чи електронних засобів розповсюдження інформації».

Алі Анузлу, котрий критикував королівську владу, заарештували 17 вересня у зв’язку з появою в інтернеті відео організації «Аль-Каїда в ісламському Магрибі» (Al-Qaeda in the Islamic Maghreb, AQIM), котре нібито містило «пряме підбурювання до терористичних акцій у Королівстві Марокко». Правозахисна організація Human Rights Watch уточнює, що арабська версія Lakome не публікувала ані відео, ні посилання на нього – в статті видання наводилося посилання на блог про джихадистське відео на сайті іспанської газети El País, де, в свою чергу, і було розміщено пряме посилання на резонансний відеоролик.

Також, додає Human Righta Watch, в статті арабської Lakome не висловлювалася підтримка звернення джихадистів, натомість воно було назване першим «пропагандистським» виступом проти короля Марокко Мухаммеда VI. При цьому відео опублікувала версія Lakome французькою мовою, однак до випуску французької версії видання Алі Анузла причетний не був.  

«Алі Анузла дорого платить за свою незалежність, за готовність вільно висловлюватися і за відданість свободі ЗМІ», – відзначили представники «Репортерів без кордонів»«Анузла, як і інші журналісти світу, вважає своїм обов’язком висвітлювати заяви та дії «Аль-Каїди» та її філій, – заявив виконуючий обов’язки директора з питань Близького Сходу і Північної Африки Human Rights Watch Джо Сторк (Joe Stork). – Коли влада плутає журналістику із заангажованістю, вона відлякує інших репортерів від висвітлення таких подій».

Негайно звільнити Алі Анузлу і дозволити ЗМІ країни публічно обговорювати актуальні проблеми суспільства владу Марокко закликали представники більше 50 міжнародних, національних і регіональних медіа- і правозахисних організацій, повідомляє Міжнародний інститут преси. Відповідне звернення підписали, зокрема, Moroccan Association for Investigative Journalism, Freedom House, Комітет захисту журналістів, Міжнародний інститут преси, Article 19, Front Line Defenders і PEN International.

При цьому Міністерство юстиції Марокко оголосило про намір подати до суду і на газету El País, розцінивши опубліковане іспанським виданням посилання як заклик до терористичних акцій в Марокко. У версії Lakome французькою мовою 41-хвилинне відео вже не доступне.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: ABC.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду