В Ефіопії тисячі демонстрантів вимагали звільнення ув’язнених журналістів

00:00,
2 Жовтня 2013
1025

В Ефіопії тисячі демонстрантів вимагали звільнення ув’язнених журналістів

00:00,
2 Жовтня 2013
1025
В Ефіопії тисячі демонстрантів вимагали звільнення ув’язнених журналістів
80 тис. людей відгукнулися на заклик опозиційної організації «Єдність за демократичну справедливість» вийти на вулиці та висловити протест проти антитерористичного закону.

Це безпрецедентна для цієї африканської авторитарної країни антиурядова   демонстрація, відзначають «Репортери без кордонів».

Підготовка до  акції тривала понад  3 місяці. Натомість в уряді  стверджують, що у протестах взяли участь лише декілька сотень людей.    

Як відзначають  організатори, метою демонстрації був не тільки осуд драконівського закону, а й вимога  звільнити опозиціонерів  і журналістів, які стали його жертвою.

«Репортери без кордонів» називають серед них відомого журналіста й громадського діяча Ескіндера Неґу    (Eskinder Nega) [MediaSapiens писав уже не раз про цього журналіста, зокрема читайте публікацію «Ескіндер Неґа – смертник чи вічний в’язень»], лауреата премії «За свободу преси» ЮНЕСКО Рійот Алему (Reyot Alemu) та заступника головного редактора газети  Awramba Times Вубешета Тайє (Woubeshet Taye). Вони засуджені за звинуваченням «в участі у терористичній організації та у підготовці терористичного нападу».

Шведський репортер Мартін Шиббі  в інтерв’ю «Репортерам без кордонів» назвав ці демонстрації в Ефіопії проявом «зростання  активності молоді, зокрема, через соціальні мережі, її небажання жити у суспільстві, в якому журналістів і дисидентів дозволено  свавільно кидати до тюрем».

Разом зі своїм співвітчизником і колегою  Йоганом Персоном (Johan Persson) Шіббе  сам був жертвою ефіопського антитерористичного закону. Обох їх  звільнили  під міжнародним тиском тільки після 450-денного перебування за ґратами.                 

«Репортери без кордонів» назвали чинний в Ефіопії антитерористичний закон знаряддям, яке уряд  використовує, «щоб заткнути рота дисидентам». Медіаорганізація надіслала рекомендації Раді ООН з прав людини, маючи на меті змінити цей репресивний акт.   

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
info.catho.be
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду