Тегеран тисне на іранських журналістів у вигнанні

00:00,
4 Жовтня 2013
1002

Тегеран тисне на іранських журналістів у вигнанні

00:00,
4 Жовтня 2013
1002
Тегеран тисне на іранських журналістів у вигнанні
Міністерство розвідки та революційна гвардія Ірану використовують контрольоване урядом національне радіо й телебачення, щоб цькувати  журналістів у вигнанні, а їхні родини в Ірані, повідомляють «Репортери без кордонів».

 Cеред тих, кого вибрано мішенями, - незалежна репортерка Масіх Алінеджад   (Masih Alinejad) з Великої Британії та співробітник Voice of America Араш Сігарчі (Arash Sigarchi). 

«Репортери без кордонів» повідомляють, що  16 вересня Масіх Алінеджад, яка з 2009 р. живе  в еміграції, отримала листа від правника, що представляє журналіста Ходжбара Афшара (Hojbar Afshar). У ньому стверджувалося, що Алінеджад образила його, тож проти неї буде  подано судовий позов.

Лист містив посилання на відео, розміщене на YouTube опозиційною іранською телестанцією.

У другій його частині  Алінеджад розповідає парі перехожих на лондонській вулиці про відсутність свободи слова в Ірані. Афшар висловив претензії, що вона «перехопила»  тих самих осіб, котрих він інтерв’ював про те, як британський уряд чинить тиск на газету The Guardian у справі Едварда Сноудена.

У листі Афшара названо фрілансером, який «не цікавиться політикою». Насправді ж цей журналіст, який мешкає у Лондоні, постійно співпрацює з    Організацією   радіо і телебачення Ісламської  Республіки Іран.

«Репортери без кордонів» відзначають, що у Тегерані намагаються замаскувати, звідки надходять погрози. Однак їхнім джерелом насправді є IRIB. Медіаорганізація характеризує  його як «рупор пропаганди, а в деяких випадках як знаряддя репресій».

Голову IRIB безпосередньо призначає  Верховний лідер Ірану аятолла Сеєд Алі Хосейні Хаменеї. Нині цю посаду займає Сеєд Езатолла Заргамі (Seyed Ezatollah Zarghami), який фігурує у списку іранських офіційних осіб, котрі підлягають  санкціям ЄС за порушення прав людини.

«IRIB, - відзначають  «Репортери без кордонів», - співучасник цькування режимом репортерів і громадянських журналістів. Цей мовник часто транслює “визнання”, вирвані у в’язнів після тортур чи тривалої ізоляції».

У вересні родичів співробітника Voice of America Араша Сігарчі та його дружини  викликали до  відділку міністерства розвідки у провінції Гілан. Їм влаштували кількагодинний допит, вимагаючи, щоб вони переконали  журналіста перестати працювати на VOA, погрожували викликами іншим родичам і навіть їхнім арештом.

Алінеджад і Сігарчі, як і деякі їхні колеги,  вже тривалий час живуть у вигнанні, змушені були залишити Іран після безперервних погроз, цькування і тюремних вироків.

«Незважаючи на миротворні жести нового президента Ірану, поміркованого консерватора  Хассана Рухані на міжнародній арені та на звільнення декількох політичних  в’язнів у переддень сесії Генеральної Асамблеї ООН, незалежні журналісти, як і раніше, зазнають погроз і цькувань іранського уряду», - роблять висновок «Репортери без кордонів».

  

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Араш Сігарчі, Масіх Алінеджад / www.greenwavenews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду