Guardian отримала дві нагороди за публікацію файлів Сноудена

00:00,
21 Жовтня 2013
1055

Guardian отримала дві нагороди за публікацію файлів Сноудена

00:00,
21 Жовтня 2013
1055
Guardian отримала дві нагороди за публікацію файлів Сноудена
Дві відзнаки від Асоціації онлайн-новин (Online News Association) дісталися британській газеті за публікацію матеріалів про електронне стеження Агентства національної безпеки. Робота Guardian була визана як така, що «ефективно виконана онлайн».   

Асоціація онлайн-новин – найбільша у світі організація, що об’єднує журналістів електронних видань. Щороку вона присуджує нагороди з онлайн-журналістики (Online Journalism Awards, OJAs).

Guardian отримала відзнаки у сфері журналістських розслідувань (Gannett Foundation Award for Investigative Journalism, Watchdog Journalism Award).

Нагороди вручали цими вихідними у Атланті, штат Джорджія, США.

Обидві відзнаки газета отримала за висвітлення масштабного нагляду, здійснюваного американським Агентством національної безпеки. Оприлюднення секретної інформації стало можливим завдяки колишньому співробітнику АНБ Едварду Сноудену, який вирішив надати документи журналістам.

Перші публікації на цю тематику у Guardian з’явилися у червні цього року і зачепили операції,здійснювані Центром урядового зв’язку (GCHQ). Із файлами Сноудена працювали троє журналістів: Ґленн Ґрінвальд (Glenn Greenwald), Лора Пойтрас (Laura Poitras) та Юен Макескілл (Ewen MacAskill). Ці публікації не залишилися поза увагою влади, яка почали тиснути на газету та окремих журналістів. Так влітку партнера Ґрінвальда затримали в аеропорту Лондона, а редакцію видання під загрозою судових переслідувань змусили знищити комп’ютерне обладнання, на якому зберігалися файли Сноудена.

Нагадаємо, що минулого тижня Ґленн Ґрінвальд залишив британське видання задля нового медіапроекту, який підтримує американський мільярдер П’єр Омід’яр. Разом із Ґрінвальдом до створення ресурсу приєдналася і Лора Пойтрас.

Зараз Guardian розробляє тему файлів Сноудена у партнерстві із New York Times та онлайн-виданням ProPublica.

Голова нагородного комітету OJAs Джошуа Хетч (Joshua Hatch) назвав висвітлення файлів Сноудена найважливішою історією року.

«Це історія, оминути яку було неможливо, і це те, чим є контроль влади. Коли вона з’явилася люди не лише у США, а й в усьому світі встали й почали діяти. Реакція говорить сама за себе. І це було зроблено ефективно онлайн. Вони отримали найважливішу історію року і розповіли її дуже добре».

Головний редактор американськог офісу Guardian Жанін Ґібсон (Janine Gibson), яка отримував нагороду на церемонії в Атланті, наголосила про важливість журналістики контролю.

«Ми дуже пишаємося, що отримали ці нагороди. Схвалення наших колег з американських медіа значить багато, і ми вдячні за таку підтримку. Ці нагороди визначні не лише для нашої команди, яка вперто працювала місяцями над цією історією, але й тому, що вони визнають усю важливість нелегкої журналістики контролю в інтересах громадськості».

Серед інших лауреатів нагород з онлайн-журналістики - Boston Globe, за висвітлення подій, спричинених вибухами під час Бостонського марафону весною цього року, а також Texas Tribune та New York Times.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лого Асоціації онлайн-новин. vimeo.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду