10 років ув’язнення дали кувейтському блогеру за «твіти»

00:00,
29 Жовтня 2013
3660

10 років ув’язнення дали кувейтському блогеру за «твіти»

00:00,
29 Жовтня 2013
3660
10 років ув’язнення дали кувейтському блогеру за «твіти»
Апеляційний суд Кувейту залишив в силі вирок місцевому блогеру, якому дали 10 років ув’язнення за «образливі» коментарі у Twitter.  Засуджений заявляє, що «твіти» публікував не він.

Таке сурове покарання Хамад аль-Накі (Hamad al-Naqi) отримав зокрема за те, що ображав пророка Мухамеда та дружину Аішу та королів Саудівської Аравії та Бахрейну, повідомляє правозахисна організація Human Rights Watch.

 



У Human Rights Watch вказують, що будь-яка спроба криміналізувати мирну критику, як у випадку із аль-Накі, чи навіть «образи» публічних осіб та інституцій є порушенням права на свободу слова.

І це вже не перший подібний випадок у Кувейті.

З червня 2012 року, від початку політичної кризи у Кувейті, місцева влада висунула звинувачення десяткам політиків, онлайн-активістів та журналістів за «образи» еміра.

MediaSapiens уже писав про суворі вироки, винесені цього року блогеру Рашиду Салеху аль-Анзі (Rashid Saleh al-Anzi), журналісту Айяду аль-Харбі (Ayyad al-Harbi) та Мохаммаду Ейд аль-Аймі (Mohammad Eid al-Ajmi). 



Організація закликає звільнити аль-Накі.

Крім того, Human Rights Watch вказує на необхідність змінити суть ст.15 Закону про національну безпеку та ст. 111 Карного кодексу.



Саме на основі цих статей і було засуджено аль-Накі. Так, ст. 15 Закону про національну безпеку передбачає мінімальне трирічне покарання за «навмисне поширення новин, заяв, неправдивих чи злісних чуток… що шкодять національним інтересам держави». Ст. 111 Карного кодексу забороняє насміхатися над релігією і передбачає максимальне покарання ув’язнення на рік.



Аль-Накі своєї провини не визнає і наполягє, що його акаунт у мережі було зламано, і хтось видавав себе за нього. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
bbc.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду