У М’янмі за розголошення державної таємниці засудили п’ятьох журналістів

У М’янмі за розголошення державної таємниці засудили п’ятьох журналістів

00:00,
12 Липня 2014
1303

У М’янмі за розголошення державної таємниці засудили п’ятьох журналістів

00:00,
12 Липня 2014
1303
У М’янмі за розголошення державної таємниці засудили п’ятьох журналістів
У М’янмі за розголошення державної таємниці засудили п’ятьох журналістів
Десять років тюрми і каторжних робіт – такий вердикт винесли цього тижня головному редактору і чотирьом репортерам столичного видання Unity Weekly у М’янмі. Про це повідомляють «Репортери без кордонів» (RSF).

Медійників визнали винними у «порушенні державної таємниці». Ось їхні імена: Лу Мау Наїнг (Lu Maw Naing), Ярзар Оо (Yarzar Оо), Паїнг  Тхет К’яу (Paing Thet Kyaw), Сітху Сое (Sithu Soe), Тінт Сан (Tint San). Перші чотири – журналісти, останній – головний редактор. Усіх їх з початку лютого тримали у попередньому ув’язненні.

Приводом для порушення судової справи стала публікація виданням Unity Weekly у січні цього року документального репортажу «Секретний завод із виробництва хімічної зброї колишніх генералів, китайських техніків і головнокомандувача у місті Паук».

 

У ньому йшлося про розташований у центрі країни засекречений об’єкт, відомий під назвою №24. У матеріалі було докладно описані будівлі, пов'язані між собою тунелями, наведені свідчення місцевих мешканців, які бачили китайських техніків, що виробляють тут хімічну зброю. У репортажі йшлося також про те, що засекречений об’єкт часто відвідували найвищі військові та державні бірманські посадовці.

«Два кроки вперед, три кроки назад для свободи преси», - так характеризує стан медіа у М’янмі RSF.

Завідувач азійсько-тихоокеанського бюро «Репортерів» Бенджамін Ісмаїл заявив: «Це судове рішення – серйозний відкат від свободи преси. Справа означає повернення до похмурого періоду, коли журналістів і блогерів кидали до тюрем за загрозу національній безпеці чи за спроби повалити режим тільки тому, що вони виконували свою роботу».

Після майже півстолітнього правління військової хунти 2011 року до влади у М’янмі прийшов квазі-цивільний режим. Спочатку він проголосив свободи та різко обмежив цензуру. Однак сподівання  Заходу на радикальну лібералізацію не виправдалися.

«Ще не так давно свобода преси у М’янмі породжувала надії, - відзначають «Репортери без кордонів». - Однак цей час повернувся у зворотному напрямку».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
democracyforburma.wordpress.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду