ФБР, Скотленд-Ярд та Європол допомагають Словаччині розслідувати вбивство Кучака

ФБР, Скотленд-Ярд та Європол допомагають Словаччині розслідувати вбивство Кучака

15:32,
2 Березня 2018
2047

ФБР, Скотленд-Ярд та Європол допомагають Словаччині розслідувати вбивство Кучака

15:32,
2 Березня 2018
2047
ФБР, Скотленд-Ярд та Європол допомагають Словаччині розслідувати вбивство Кучака
ФБР, Скотленд-Ярд та Європол допомагають Словаччині розслідувати вбивство Кучака
Автори:
Американське ФБР, британський Скотленд-Ярд, Європол, а також чеська та італійська поліція допомагають словацьким слідчим знайти винних у вбивстві журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його дівчини Мартіни Кушнірової.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Словаччини Роберт Каліняк (Robert Kalinak), передає The Associated Press.

Нагадаємо, тіла Яна Кучака та Мартіни Кушнірової (Martina Kušnírova) знайшли у їх помешканні в населеному пункті Велка Мача неподалік міста Трнава 25 лютого. Обох їх застрелили. Найбільш вірогідним мотивом злочину правоохоронці вважають професійну діяльність Яна Кучака. Це перший випадок вбивства журналіста в історії Словаччини.

У своїй останній незавершеній статті 27-річний Ян Кучак викривав шахрайство італійської мафії із грошима європейських фондів у Словаччині  та її зв'язки з людьми, близькими до високопосадовців та зокрема прем'єр-міністра Роберта Фіцо (Robert Fico).

Водночас, як повідомляє «Європейська правда», журналіст розслідував і інші теми й перейшов дорогу багатьом корупціонерам. Деякі розслідування він вів сам, деякі – з колегами. Він працював у команді Panama Papers, потім – Paradise Papers, розслідував діяльність спонсорів правлячої партії Словаччини. 

«Спочатку згадали про погрози, які Ян отримав минулої осені від бізнесмена Маріана Кочнера. Передостанній матеріал Кучака був присвячений компанії Real Štúdio K.F.A., яка побудувала п'ятизіркову резиденцію, а потім зникла, залишивши непогашені борги. Він писав про впливового словацького бізнесмена Ладіслава Баштернака, який отримав необґрунтоване повернення ПДВ на суму в 2 млн євро за перепродаж квартир між своїми фірмами. І це лише один епізод з відверто нелегальних схем підприємця, про які повідомив Кучак», – пише видання.

Шеф-редактор Aktuality.sk Петер Барді, де працював Ян Кучак, підкреслює, що тут не йдеться про збір секретної інформації, проникнення до мафії чи щось подібне. За його словами, Ян Кучак оперував тільки відкритими джерелами: збирав дані з держреєстрів, зіставляв їх, аналізував. «Абсолютно неймовірна річ, що можуть вбити аналітика!», – заявив він.

Словацьку громадськість збурила новина про вбивство журналіста. Опозиція  вимагає відставки міністра внутрішніх справ Словаччини Роберта Калінака та керівника поліції Тібора Гаспара. У відставку вже пішов міністр культури країни Марек Мадярич, що відповідає за взаємодію із засобами масової інформації. 

Керівник поліції Тібор Гаспар заявив, що наразі в рамках розслідування подвійного вбивства було затримало сімох людей.

Зокрема завтримали італійського підприємця Антоніна Вадалу (Antonin Vadalu), який був одним з головних фігурантів у розслідуванні Яна Кучака (Ján Kuciak), та ще двох підозрюваних.

1 березня aktuality.sk опублікувало останній матеріал пана Кучака, над яким також працювали чеський Центр журналістських розслідувань, Проект розслідувальної журналістики Італії (IRPI) та Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). У ньому йдеться про діяльність італійських бізнесменів, яких пов'язують з калабрійським кланом мафії «Ндрангета». Ян Кучак вивчав незаконне отримання грошей з європейських фондів зловмисниками, які прикривалися вирощуванням екологічно чистих рослин. 

26 лютого словацький уряд пообіцяв виплатити винагороду в 1 млн євро за будь-яку інформацію, яка допоможе у розслідуванні подвійного вбивства.

Колега загиблого журналіст-розслідувач Том Ніколсон (Tom Nicholson) припускає, що у вбивстві Яна Кучака та його дівчини слід у першу чергу підозрювати італійську мафію.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
AFP/Getty Images
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду