Син розслідувачки Дафни Каруани Галіції звинуватив у її вбивстві державу

Син розслідувачки Дафни Каруани Галіції звинуватив у її вбивстві державу

10:10,
18 Жовтня 2017
1929

Син розслідувачки Дафни Каруани Галіції звинуватив у її вбивстві державу

10:10,
18 Жовтня 2017
1929
Син розслідувачки Дафни Каруани Галіції звинуватив у її вбивстві державу
Син розслідувачки Дафни Каруани Галіції звинуватив у її вбивстві державу
Автори:
Син та колега вбитої 16 жовтня на Мальті журналістки-розслідувачки Дафни Каруани Галіції Метью звинуватив у її смерті «мафіозну державу».

Заяву щодо цього він зробив на своїй сторінці в Facebook.

Метью Каруана Галіція (Matthew Caruana Galizia) також працює в журналістиці. Він є аналітиком даних у Міжнародному консорціумі журналістів-розслідувачів (ICIJ).

«Мою матір убили, тому що вона стала між верховенством права і тими, хто прагнув його порушувати, як і багато мужніх журналістів. Але вона також стала мішенню, бо вона єдина це робила. Коли інституції держави недієздатні, останнім, хто ще бореться, часто є саме журналіст, і він же першим гине», – стверджує Метью Каруана Галіція.

У дописі чоловік розповів, як відчайдушно намагався врятувати матір після вибуху, що стався неподалік від їхнього дому. Пан Каруана Галіція також звинуватив мальтійську поліцію в некомпетентності, а уряд Мальти – в безкарності.

Він зазначив, що це не звичайне вбивство і не трагедія. «Трагедія – це коли когось переїде автобус. Коли довкола тебе кров і вогонь, це – війна», – написав син убитої журналістки.

У своєму дописі Метью Каруана Галіція також гостро розкритикував міжнародний імідж Мальти як розвиненої демократичної держави. «Ми дожилися до того, що стали мафіозною державою, де тепер можна змінити собі стать на посвідченні особи (і дякувати Богу), але де вас висадять у повітря за те, що користуєтеся своїми основоположними свободами», – стверджує журналіст. 

Як пише BBC, речник уряду Мальти Курт Фарруджа (Kurt Farrugia) відкинув звинувачення у безкарності і пообіцяв ретельне розслідування обставин загибелі пані Каруани Галіції.

Мальтійські ЗМІ повідомили також, що один із поліцейських у дописі на своїй сторінці у Facebook радів з убивства журналістки. Згодом він був відсторонений від роботи і проти нього порушено розслідування.

А суддя в справі вбивства Дафни Каруани Галіції попросила знайти їй заміну, бо вона була об'єктом розслідувань журналістки у минулому.

Нагадаємо, автомобіль 53-річної журналістки  Дафни Каруани Галіції вибухнув незабаром після того, як вона виїхала з дому 16 жовтня поблизу міста Біднія. Місцеві ЗМІ повідомили, що журналістка заявляла в поліцію про погрози два тижні тому. Проте 17 жовтня поліція Мальти спростувала, що отримувала від загиблої такі заяви.

Дафна Каруана Галіція була відома розслідуваннями корупції мальтійських політиків й зокрема прем'єр-міністра Джозефа Муската на основі даних з «Панамського архіву».

На прес-конференції через 1,5 години після вибуху пан Мускат засудив «варварську атаку на людину та свободу висловлення поглядів у нашій країні» й пообіцяв ретельне розслідування за участі ФБР США.

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж заявив, що обурений вбивством журналістки, й оголосив винагороду в розмірі 20 тисяч євро за інформацію про її вбивць.

Європейська комісія засудила вбивство Дафни Каруани Галіції. «Ми сподіваємося, що справедливість восторжествує, хоча цього не буде достатньо, щоб виправити те, що сталося», – заявив речник організації Маргарітіс Схінас.

Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів, який цього року отримав Пулітцерівською премією за роботу з «Панамським архівом», висловив шок у зв'язку зі смертю Дафни Каруани Галіції і глибоку стурбованість свободою преси на Мальті. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду