Нова конституція Єгипту гарантує  свободу преси тільки на словах – IPI

Нова конституція Єгипту гарантує свободу преси тільки на словах – IPI

00:00,
19 Січня 2014
2506

Нова конституція Єгипту гарантує свободу преси тільки на словах – IPI

00:00,
19 Січня 2014
2506
Нова конституція Єгипту гарантує  свободу преси тільки на словах – IPI
Нова конституція Єгипту гарантує  свободу преси тільки на словах – IPI
Віденський міжнародний інститут преси (IPI) закликав тимчасовий  уряд Єгипту дотримуватися конституції, ухваленої цього тижня на референдумі. Організація вимагає звільнити ув’язнених журналістів і дозволити відновити роботу забороненим медіа.

Новий основний закон, відзначає медіа-організація, проголошує гарантії свободи преси, свободи друку та незалежності ЗМІ, зокрема, захисту від цензури,  конфіскацій і тимчасового та постійного закриття медіа.


«Ми вітаємо рішення єгипетського народу щодо нової Конституції та закликаємо керівництво країни  отримуватися букви й духу нового основного закону, поважаючи свободу медіа, – заявила  менеджер IPI зі свободи преси Барбара Тріонфі (Barbara Trionfi). – Воно має змогу продемонструвати цей намір негайно, звільнивши журналістів, яких   утримують у досудовому ув’язненні, зняти обмеження на заборонені ЗМІ та пообіцявши провести ретельні незалежні розслідування загибелі медійників під час торішніх заворушень».

Однак, як відзначає IPI, за нової влади, що спирається на військових,    єгипетські сили безпеки влаштовували облави на журналістів, зокрема, на фоторепортерів  і кореспондентів міжнародних медіа.  Під час буремних подій у липні-серпні 2013 року п’ятеро репортерів убили.   
 

Деяких мовників, зокрема єгипетську філію  Al Jazeera, було вимкнено з ефіру. Суди поставили також поза законом Freedom and Justice – друковане видання «братів-мусульман», оголошених терористичною організацією. Викликає тривогу те, що єгипетська влада взяла на  приціл закордонних журналістів та міжнародні ЗМІ, обнишпорюючи їхні офіси.


У переддень конституційного референдуму, нагадує медіа-організація,  агенти безпеки арештували чотирьох кореспондентів англомовної служби Al Jazeera, троє з яких і досі за ґратами.

Журналістів затримали під тим приводом, що вони незаконно зустрічалися з представниками заборонених «братів-мусульман». Міністерство внутрішніх справ звинуватило їх у тому, що вони вели передачі з нелегально влаштованого бюро, «поширюючи неправдиву інформацію» та «завдаючи шкоди національній  безпеці». Їх звинуватили також у володінні матеріалами, що «підбурювали до заколоту».   


Конституційні зміни, які масово підтримали на референдумі виборці,  теоретично є бар’єром для подібних  далекосяжних акцій влади проти ЗМІ.

«Єгипет має давню традицію сильних друкованих та електронних медіа, однак  теперішнє державне втручання і залякування лише підриває цей фундамент», – наголошує Міжнародний інститут преси.

Конституційний референдум в Єгипті, третій після початку арабської весни 2011 року, відбувся цього тижня,  приблизно через шість місяців після того, як було повалено ісламістського президента Мухаммеда Мурсі.

На тлі міжнародної критики тимчасовий уряд, що спирається на підтримку військових, зобов'язався розробити конституційні зміни і вже цього року вибрати нову адміністрацію. За одностайною оцінкою експертів, міністр оборони Абдель-Фаттах ас-Сіссі, який очолював військовий переворот і вже заявив про свій намір стати наступним президентом понад 80-мільйонного Єгипту, має усі шанси перемогти на лютневих виборах.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
uk.wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду