Європейський суд розгляне скаргу журналіста РБК

Європейський суд розгляне скаргу журналіста РБК

16:26,
1 Червня 2016
1847

Європейський суд розгляне скаргу журналіста РБК

16:26,
1 Червня 2016
1847
Європейський суд розгляне скаргу журналіста РБК
Європейський суд розгляне скаргу журналіста РБК
Автори:
Європейський суд з прав людини зареєстрував звернення журналіста РБК Олександра Соколова, який поскаржився на порушення Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Розгляд скарги може тривати декілька років.

ЄСПЛ зареєстрував скаргу журналіста РБК Олександра Соколова, мовиться у листі секретаря суду Вадима Пака (документ є у розпорядженні РБК).  

Як розповів РБК адвокат Соколова Дмитро Дінзе, інстанція розглядатиме звернення його підзахисного у звичайному, а не в пріоритетному порядку. Це означає, що рішення може бути ухвалене через два-три роки. У сторін буде можливість надати доповнення у справі, російський уряд також буде повинен відповісти на питання, які поставить Страсбург за матеріалами скарги, відзначив Дінзе. 

У скарзі захист журналіста звертає увагу на порушення 5-ї статті ЄКПЛ «Право на свободу та особисту недоторканність». За словами Дінзе, Соколову був незаконно обраний запобіжний захід у вигляді арешту: захист вважає, що це не відповідає характеру скоєного. В результаті арешт незаконно продовжували, а Московський міський суд затягував розгляд відповідних скарг адвокатів. 

Окрім того, захист вважає, що була порушена стаття 10 конвенції «Свобода вираження поглядів». «Кримінальне переслідування Соколова в принципі та обрання щодо нього виняткового запобіжного заходу у вигляді арешту зумовлені його журналіствською діяльністю, тобто це помста за його антикорупційні розслідування», - пояснював раніше РБК юрист правозахисної групи «Агора» Дамір Гайнутдінов, який підготував текст зверненння у Страсбург. Якщо ЄСПЛ задовольнить скаргу Соколова, то він зможе розраховувати і на матеріальну компенсацію. 

Пан Соколов був арештований Хамовніцьким судом Москви 29 червня 2015 року. Він залишиться у СІЗО щонайменше до 21 червня 2016 року. Разом з ним фігурантами кримінальної справи за статтею «Організація діяльності екстремістської організації» (ст.282.2 КК РФ) стали колишній редактор газети «Дуэль» Юрій Мухін та  соратник останнього Валерій Парфенов. 

Пізніше Мухіна перевели під домашній арешт. На початку листопада «Меморіал» визнав Соколова, Мухіна та Парфенова політв’язнями і вимагав припинити справу щодо них. 

За версією слідства, обвинувачені під виглядом «ініціативної групи за проведення референдуму про відповідальність влади» продовжували діяльність забороненої організації «Армія волі народу» (АВН), яка була визнана Мосміськсудом екстремістським співтовариством восени 2010 року. Перейменувавши організацію, фігуранти справи поставили перед нею колишні цілі і завдання, а саме «створення ініціативних груп з проведення референдуму», справжня мета яких полягала в «розхитуванні політичної обстановки в бік нестабільності і зміні існуючої влади нелегальним шляхом».

Соколов своєї провини не визнає і стверджує, що справу проти нього було сфабриковано в зв'язку з його професійною діяльністю. Крім того, зазначає Соколов, «ініціативна група» на момент початку розслідування не була внесена до списку заборонених організацій.

20 травня Соколов звернувся до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням перевірити дії сторони обвинувачення на законність. Він вказав, що вважає кримінальне переслідування сфабрикованими і таким, що утискає конституційні права на свободу слова і думки, незалежну журналістську діяльність, а також участь громадян у референдумі.

Нагадуємо, образливі коментарі, опубліковані негайно після смерті особи, є атакою на ядро прав людини, констатував Європейський суд з прав людини, який виніс 12 січня 2016 року рішення у справі Дженер проти Австрії (Genner v. Austria).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Олександр Соколов, Автор фото - Олег Яковлєв, РБК
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду