Freedom House заявляє про найнижчий рівень свободи преси за останні 12 років

Freedom House заявляє про найнижчий рівень свободи преси за останні 12 років

12:21,
27 Квітня 2016
3021

Freedom House заявляє про найнижчий рівень свободи преси за останні 12 років

12:21,
27 Квітня 2016
3021
Freedom House заявляє про найнижчий рівень свободи преси за останні 12 років
Freedom House заявляє про найнижчий рівень свободи преси за останні 12 років
Автори:
Міжнародна правозахисна організація Freedom House у Вашингтоні повідомила про те, що рівень свободи ЗМІ у світі за 2015 рік впав до найнижчого рівня за останні 12 років.

Про це йдеться у щорічній доповіді Freedom House, опублікованій на сайті.

Як зауважують спостерігачі, обмеження діяльності журналістів спричинене тиском політичних, кримінальних та терористичних елементів.

«Сили проти свободи преси були найбільш потужними на Близькому Сході та в Туреччині, де уряди і групи бойовиків тиснули на журналістів і ЗМІ з тим, щоб ті пристали на їх бік, створюючи умови «з нами чи проти нас», – йдеться у звіті.

У доповіді під назвою «Свобода преси 2016» зазначено, що місцем, де найбільше гинули торік журналісти, є Сирія. Там зафіксовано щонайменше 14 смертей медійників, і ще три сирійських журналісти були убиті в Туреччині, ймовірно, бойовиками угруповання «Ісламська держава», пише Радіо Свобода

Спостерігачі вказують на небезпеку роботи журналістів у Туреччині через дії уряду країни, виділяючи окремо позицію президента Реджепа Тайїіпа Ердогана через «переслідування журналістів, блогерів і користувачів соціальних медіа».

Росію у документі називають «новатором сучасної державної пропаганди». Російська влада посилила контроль за приватною інформацією і активізувала зусилля з маніпуляції ЗМІ у «геополітично значущих» питаннях щодо політики з сусідніми державами – Україною, Молдовою, країнами Балтії та Центральної Азії.

Особливий вплив російська влада чинить передусім з «політичних мотивів» на сектор новини, заявила аналітик Freedom House Елен Агекян.

«Особливо глобальний характер це має за останні кілька років через контрольоване Росією інформагенство Sputnik, яке транслюється в багатьох країнах, а також через регулярні національні російськомовні компанії, що мають свої аудиторії в сусідніх країнах з російськими меншинами», – додала експерт.

У доповіді також йдеться про «переорієнтування дезінформаційної машини» з України на «новий подвиг Путіна за кордоном» – операцію в Сирії. Спостергігачі також вказують, що влада Росії постійно чинить тиск на інтернет-журналістику і блогерів.

«Для вільного вираження лишається мало простору», – йдеться в доповіді щодо Росії.

Крім того, експерти оцінили ситуацію зі свободою ЗМІ в 199 країнах і територіях, оцінюючи кожну за шкалою від 0 до 100. Залежно від числа і визначається статус «вільних», «частково вільних» чи «абсолютно невільних» територій для преси.

Так, згідно з оцінками Freedom House, одними з найгірших країн і територій в контексті свободи преси є Білорусь – 192 позиція, окупований Росією український Крим – 195, Іран – 190, водночас Узбекистан (197) та Туркменистан (198) перебувають на рівні, вищому хіба що за Північну Корею. Україну віднесено до країн із частково вільною пресою. Нині за рівнем свободи преси Україна має показник у 53 пункти зі 100, що означає, що вона піднялася у рейтингу на 5 балів порівняно з минулим роком, коли мала 58. 

«У деяких країнах Центральної Азії, таких як Туркменистан, з року в рік все практично без змін. У інших країнах, як-от Таджикистан, ми бачили багато репресій щодо свободи вираження думок, пов'язаних з розгоном ісламських політичних партій», – зазначила Елен Агекян.

Порушення свободи слова Freedom House відзначає «не лише в репресивних суспільствах, але й в Європі», виокремлюючи в Польщу, Сербію та інші країни, що «прагнули встановити більший контроль над національними засобами масової інформації».

Через міграційну кризу серед порушників свободи ЗМІ називають і Угорщину, де поліція напала на кількох іноземних журналістів, що висвітлювали сутички між поліцією і мігрантами.

У список країн, де за минулий рік суттєво погіршилась ситуація зі свободою преси потрапили Сербія, яку визначили «частково вільною країною» та Македонія як «невільна» для преси держава.

Спостерігачі заявляють, що у Сербії деякі журналісти зазнають фізичних нападів. Напади і погрози вбивства мають місце і в Македонії та Боснії – там є чимало порушень щодо діяльності журналістів-розслідувачів.

«Регіон загалом дає нам досить багато причин для занепокоєння, оскільки, як видається, його старі проблеми зберігаються», – йдеться у звіті.

Певне занепокоєння щодо насильства по відношенню до журналістів за минулий рік викликала у Freedom House також Хорватія і Чорногорія, чого раніше не було, зауважили в організації.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House щорічно публікує звіт про свободу преси в світі. Зазвичай це відбувається близько до дати 3 травня, коли відзначається Всесвітній день свободи преси.

Нагадуємо, що раніше «Репортери без кордонів» відзначили, що за минулий рік наступ на свободу слова спостерігався по всьому світу. Щоправда, у Всесвітньому індексі свободи слова міжнародної організації RSF Україна посіла 107 місце серед 180 країн, а отже піднялася на 22 позиції. За даними «Репортерів», найбільш серйозно ситуація погіршилася в Латинській Америці, хоча більшість країн регіону все ж потрапили в першу сотню рейтингу свободи слова. Найбільш вільною організація вважає пресу Фінляндії, Нідерландів, Норвегії, Данії та Нової Зеландії, а найменш вільними - пресу Туркменістану, Північної Кореї та Еритреї.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
freedomhouse.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду