Найпопулярніший єгипетський сатирик знову з’явився на телеекрані. Чи надовго?

Найпопулярніший єгипетський сатирик знову з’явився на телеекрані. Чи надовго?

00:00,
16 Лютого 2014
1144

Найпопулярніший єгипетський сатирик знову з’явився на телеекрані. Чи надовго?

00:00,
16 Лютого 2014
1144
Найпопулярніший єгипетський сатирик знову з’явився на телеекрані. Чи надовго?
Найпопулярніший єгипетський сатирик знову з’явився на телеекрані. Чи надовго?
Після тривалої відсутності та очікувань на повернення єгипетські телеглядачі знову побачили свого улюбленого сатирика Бассема Юссеффа (Bassem Yousseff), який дебютував на фінансованому Саудівською Аравією телеканалі MBS Misr.  

Як відзначає сайт Index on Censorship, він не розчарував своїх фанів – і годину поспіль лунав нестримний сміх.

Свій новий дебют Юссеф розпочав з того, що присягнувся не торкатися «чутливих політичних питань», які призвели до закриття понад 3 місяці тому його популярної сатиричної програми Bernameg.

Однак вже за декілька хвилин вирішив інакше. «То про що ж ми будемо  говорити?» – запитав Бассем телеглядачів, перш ніж викинути своє застереження на вітер. І почав глузувати з «сісі-манії», що нині охопила Єгипет.

Він жартував з приводу того, що в країні усе обертається довкола фельдмаршала  аль-Сісі, чиє ім'я присутнє у кожному телешоу, включаючи кулінарні та  спортивні програми.

Однак спохопився, щоб, бува, не перейти недозволену межу стосовно особи Абдель-Фаттаха аль-Сісі, який у липні минулого року очолив військовий державний переворот і нині не приховує президентських амбіцій.

«Краще, якщо ми його не згадуватимемо», – сказав гуморист, коли на екрані з'явився силует військового вождя.

«Не зі страху, а з поваги», - саркастично парирував він сам себе.

Арешт кореспондентів Al Jazeera і судовий процес, що нині готують проти них та інших медійників, викликав заціпеніння у журналістів, які працюють в Єгипті, відзначає Index on Censorship. Чимало місцевих репортерів з остраху перед урядовими репресіями вдаються до самоцензури. Інші просто замовкли.

У країні, в якій панують репресії, ніхто не спроможний передбачити, що станеться далі. Не дивно, що Юссеф Бассефф не певний, чи дозволять йому продовжити щойно розпочате нове телешоу. Тож завершуючи перший випуск, він запитав: «А як щодо наступної?» Й одразу розреготався.

Нагаємо, що його сатиричну програму Bernameg, яку дивилися 20 млн. глядачів в Єгипті та в інших країнах Близького Сходу, було закрито «за порушення редакційної політики» після військового перевороту.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
muftah.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду