У німецькому парламенті закликали ввести санкції проти Польщі через медійний закон

У німецькому парламенті закликали ввести санкції проти Польщі через медійний закон

14:52,
10 Січня 2016
1451

У німецькому парламенті закликали ввести санкції проти Польщі через медійний закон

14:52,
10 Січня 2016
1451
У німецькому парламенті закликали ввести санкції проти Польщі через медійний закон
У німецькому парламенті закликали ввести санкції проти Польщі через медійний закон
Автори:
У німецькому бунедстазі закликали Європейський Союз запровадити санкції проти Польщі через нещодавнє ухвалення так званого «малого закону про ЗМІ». Водночас у Польщі відбулись масові протести проти закону, що посилює контроль за громадськими ЗМІ.

Про це заявив голова фракції блоку Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) Фолькер Каудер, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Der Spiegel.

«Якщо ми побачили порушення європейських цінностей, то країни-члени ЄС повинні мати мужність, щоб запровадити санкції. Польський уряд має знати, що, певні фундаментальні цінності Європи не повинні порушуватися, і ми абсолютно впевненні в тому, що Європейська комісія розділяє наш погляд на проблему», - вважає голова фракції.

Протести проти суперечливого закону про ЗМІ, який підписав польський президент Анджей Дуда, пройшли 9 січня у всіх великих містах Польщі, а також за її межами - наприклад, у Празі (Чехія), повідомляє «ВВС Україна».

Протестувальники, яких вивів на вулиці створений днями «Комітет захисту демократії», висловили стурбованість можливим обмеженням свободи самовираження і незалежності медіаресурсів.

Нагадаємо, так званий «малий закон про ЗМІ» авторства правлячої партії «Право і справедливість» був прийнятий Сеймом та Сенатом Польщі відповідно 30 та 31 грудня 2015 року. Зміни до закону передбачають, зокрема, дострокове завершення терміну повноважень членів правління та наглядових рад Польського громадського телебачення (TVP) та Польського радіо (Polskie Radio). Також, відповідно до змін до закону, членів правління та наглядових рад буде затверджувати міністр держскарбниці Польщі. Закон скасовує можливість проведення конкурсів на ці посади, а також термін повноважень членів правління та наглядових рад.

В правлячій партії «Право і справедливість» вважають, що нинішнє керівництво громадських ЗМІ не в змозі виконати роль об'єднання і виховання нації, а також є інструментом пропаганди правлячої в 2007-2015 роках, а нині опозиційної ліберальної партії «Громадянська платформа».

Керівники Польського громадського телебачення (TVP) подали у відставку на знак протесту проти ухвалення закону. 7 січня Президент Польщі Анджей Дудапідписав зміни до закону про теле- і радіомовлення, що посилюють контроль влади за громадськими ЗМІ.

З критикою нового закону виступили ОБСЄ, Європейська мовна спілка, Асоціація європейських журналістів та деякі європейські політики. Зокрема, комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс закликав Президента Польщі Анджея Дуду не підписувати закон про ЗМІ, який суперечить стандартам Ради Європи, а генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував Президенту Польщі провести консультації з фахівцями РЄ з питань свободи ЗМІ, перш ніж підписати закон.

У відповідь, глава прес-служби Канцелярії президента Марек Маґєровськийнаголосив, що протягом останніх 8 років у польських ЗМІ не було плюралізму, але жоден з єврокомісарів не висловлював стурбованості з цього приводу.

Європейська комісія планує 13 січня розглянути ситуацію в Польщі в контексті прийняття змін до законів про Конституційний суд і посилення контролю влади за громадськими ЗМІ. Це буде першим кроком задіяння інструменту із позбавлення Польщі низки повноважень в ЄС відповідно до процедури, визначеної в березні 2014 року.

Міністерство закордонних справ Польщі у відповіді на лист віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса запевнило, що Польща повною мірою визнає свободу і плюралізм медіа і заявила, що внесення поправок до закону про ЗМІ не суперечить нормам Євросоюзу. Водночас Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив про необхідність уникати конфронтації з Польщею.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
royan.com.ar
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду