Рада Європи рекомендує Президенту Польщі не підписувати скандальний закон про громадські ЗМІ

Рада Європи рекомендує Президенту Польщі не підписувати скандальний закон про громадські ЗМІ

13:49,
6 Січня 2016
1631

Рада Європи рекомендує Президенту Польщі не підписувати скандальний закон про громадські ЗМІ

13:49,
6 Січня 2016
1631
Рада Європи рекомендує Президенту Польщі не підписувати скандальний закон про громадські ЗМІ
Рада Європи рекомендує Президенту Польщі не підписувати скандальний закон про громадські ЗМІ
Автори:
Генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбйорн Ягланд запропонував Президенту Польщі Анджею Дуді провести консультації з фахівцями РЄ з питань свободи ЗМІ, перш ніж підписати скандальний закон, що посилює контроль влади за громадськими ЗМІ. Проект закону був прийнятий Сеймом Польщі наприкінці 2015 року, і викликав гостру критику як міжнародних та польських журналістів, так і високопосадовців Європейського Союзу.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд написав листа Анджею Дуді, в якому висловив занепокоєння з приводу прийнятих польським парламентом поправок до закону про ЗМІ, повідомляє «Радио Польша».

«Рада Європи з великою увагою стежить за новими законодавчими реформами, які проводить польська влада. Я пишу Вам сьогодні, щоб висловити свою особливу стурбованість з приводу нового закону про громадські засоби масової інформації, прийнятого Сеймом, а також з приводу впливу, який він може мати на цілісність і незалежність громадських ЗМІ, що стосується життєздатних умов для справжньої демократії», - йдеться в листі, опублікованому на сайті Ради Європи.

Турбйорн Ягланд нагадав, що 4 січня чотири міжнародні журналістські організації (Асоціація європейських журналістів, Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів і Комітет захисту журналістів) подали до Ради Європи повідомлення про загрозу свободі ЗМІ в Польщі, що виникла в результаті запропонованих правлячою партією «Право і справедливість» поправок до закону про теле- і радіомовлення.

«На цій підставі я хотів би запросити Вас взяти участь у діалозі з нашими фахівцями з питання свободи ЗМІ, гарантованої ст. 10 Європейської конвенції з прав людини, для того, щоб Ви володіли всією основоположною інформацією для міркування над підписанням цього закону», - зазначив глава Ради Європи.

У ст. 10 Конвенції говориться про те, що «кожна людина має право на свободу вираження поглядів. Це право включає свободу дотримуватися своїх поглядів, одержувати і поширювати інформацію та ідеї без будь-якого втручання з боку державних органів і незалежно від державних кордонів». Водночас стаття не перешкоджає державам у здійсненні ліцензування теле- і радіокомпаній.

«Європейська правда» нагадує, що напередодні, 5 січня, комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс закликав Президента Польщі Анджея Дуду не підписувати суперечливий закон про ЗМІ як такий, що суперечить стандартам Ради Європи. Про це йдеться у заяві комісара на сайті Ради Європи.

«Я закликаю Президента Республіки Польща не підписувати закон про засоби масової інформації та відстоювати незалежність громадського телебачення і радіо Польщі», - йдеться у заяві.

Комісар відзначив, що закон підводить ЗМІ під прямий контроль уряду, даючи останньому повноваження призначати і звільняти членів наглядової ради та правління державної служби телебачення і радіо.

«Ці норми суперечать стандартам Ради Європи, які, зокрема, вимагають, щоб громадські ЗМІ залишалися незалежними від політичного чи економічного втручання. Протягнутий через парламент минулого тижня закон не пройшов суспільну дискусію, яка необхідна в демократичному суспільстві при розгляді таких важливих змін в області свободи ЗМІ», - додав комісар Мужнієкс.

Нагадаємо, Сейм Польщі прийняв у другому читанні і в цілому зміни до закону про теле- і радіомовлення авторства правлячої консервативної партії «Право і справедливість». Поправки до закону передбачають передчасне закінчення терміну повноважень членів правління та наглядових рад «Польського громадського телебачення» (TVP) та «Польського радіо» (Polskie Radio). Також, згідно зі змінами до закону, членів правління та наглядових рад буде затверджувати міністр фінансів. Таким чином, закон скасовує можливість проведення конкурсів на ці посади, а також термін повноважень членів правління та наглядових рад. Як очікується, президент Польщі Анджей Дуда найближчим часом підпише цей закон.

Як писав MediaSapiens, через ухвалення закону про посилення контролю влади за громадськими ЗМІ керівники «Польського громадського телебачення» (TVP) подали у відставку на знак протесту. Серед них шеф каналу TVP-1 Пьотр Раджишевський, каналу TVP-2 Єжи Капущинський, каналу TVP Kultura Катажина Яновська, а також керівник Телевізійної Агенції Інформаційної (Telewizyjna Agencja Informacyjna) Томаш Зигут. Звільняється також Єва Гер, яка відповідала у TVP за кадрові питання. Очільник громадського TVP Януш Дащинський прийняв їх відставки.

Водночас високопоставлений представник ЄС Гюнтер Еттінгер заявив, що керівництво Євросоюзу серйозно стурбоване прийнятим польським парламентом законом про ЗМІ, який дає уряду право безпосередньо призначати керівників громадських телерадіокомпаній.

У свою чергу спікер Єврокомісії Маргаритіс Шинас повідомив, що Європейська комісія 13 січня розгляне ситуацію в Польщі в контексті прийняття змін до законів про Конституційний суд і посилення контролю влади за громадськими ЗМІ. Спікер додав, що це буде першим кроком задіяння інструменту із позбавлення Польщі низки повноважень в ЄС відповідно до процедури, визначеної в березні 2014 року.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: www.rbc.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду