У Гонконгу вчинили замах на життя журналіста, який критикував китайську владу

У Гонконгу вчинили замах на життя журналіста, який критикував китайську владу

00:00,
26 Лютого 2014
1190

У Гонконгу вчинили замах на життя журналіста, який критикував китайську владу

00:00,
26 Лютого 2014
1190
У Гонконгу вчинили замах на життя журналіста, який критикував китайську владу
У Гонконгу вчинили замах на життя журналіста, який критикував китайську владу
У Гонконгу сьогодні вчинили замах на життя колишнього головного редактора впливової газети Ming Pao Кевіна Лау (Kevin Lau). Він у критичному стані, а винуватця злочину не знайшли, повідомила посиланням на джерела в поліції CNN.

Журналіст прямував до свого авто, коли до нього несподівано наблизився нападник і декілька разів штиркнув холодною зброєю. Лау отримав тяжке поранення легень. Злочинець разом зі спільником зник на мотоциклі в невідомому напрямку.

«Я шокована, – сказала CNN заступниця голови Гонконзької асоціації журналістів (Hong Kong Journalists Association) Шерлі Ям (Shirley Yam).– Жоден репортер не повинен зазнавати насильства. Я знала Кевіна впродовж 30 років і не можу збагнути, його намагалися вбити».

Очільник адміністрації Гонконгу Лян Чженьін (Leung Chun-Ying) висловив «обурення» і «гнів» у зв’язку з інцидентом. «Гонконг – це суспільство, в якому править закон, – заявив він. – Ми не потерпимо подібного  насильства».

Замах на життя Кевіна Лау вчинили після масової акції протесту, що відбулася у Гонконзі минулої неділі. Тисячі журналістів, які взяли у ній участь, висловили протест проти ескалації зусиль компартії Китаю репресувати гонконзькі медіа. Колеги звільненого редактора стривожені посиленням цензури.

За Світовим індексом свободи преси «Репортерів без кордонів» (RSF) Гонконг посів 2014 року 61 місце серед 180 країн. Це різке погіршення проти 2002 року, коли  медіа-організація започаткувала  проведення оглядів.

Кевін Лау став особливо відомою постаттю у медіа та політичному світі Гонконгу після того, як у січні цього року його несподівано звільнили з посади головного редактора газети Ming Pao. Це видання, висвітлюючи події у континентальному Китаї, жорстко критикувало політику Пекіна.

На знак протесту більшість співробітників газети оприлюднили  петицію з вимогою пояснити причину звільнення Кевіна Лау. А замість авторських колонок у виданні з’являлися білі плями. Відтоді його  справа набуває все більшого розголосу у Гонконзі та за його межами.

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) опублікувала каталог порушень свободи преси у Гонконгу з червня 2013 року до лютого  2014-го включно. У ньому окремо згадується про те, що «малайзійський магнат, голова Media Chinese International Ltd Тіонг Хью Кінг (Tiong Hiew King), незважаючи на протести громадськості та журналістів видання, вирішив усунути головного редактора гонконзької газети Ming Pao».

Гонконг – колишня британська колонія, особливий адміністративний район Китаю (Hong Kong Special Administrative Region). Під нове врядування перейшов 1997 року. Велика Британія зобов'язалася передати Гонконг Китаю на тих умовах, що економічна незалежність і капіталістичний уклад не зміняться тут упродовж 50 років.

У рамках проголошеного курсу «Одна країна  — дві системи» управління територією здійснюють самі її жителі, яким надано широку автономію. Гонконг зберігає контроль над законодавством, поліцією, грошовою системою, митною та імміграційною політикою, представлений у міжнародних організаціях. Уряду Китаю підпорядковані лише питання зовнішньої політики та оборони.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Yukong/Epoch Times
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду