У Єгипті новий антитерористичний закон може обмежити свободу преси

У Єгипті новий антитерористичний закон може обмежити свободу преси

13:40,
18 Серпня 2015
2565

У Єгипті новий антитерористичний закон може обмежити свободу преси

13:40,
18 Серпня 2015
2565
У Єгипті новий антитерористичний закон може обмежити свободу преси
У Єгипті новий антитерористичний закон може обмежити свободу преси
Автори:
Президент Єгипту посилює боротьбу з тероризмом.

Про це повідомляє Euronews.

У Єгипті набув чинності новий антитерористичний закон, що значно посилює покарання за такі злочини, а також розширює повноваження силових структур у боротьбі з підозрюваними в терористичній діяльності.

Так, за організацію та фінансування терористичних угруповань передбачено довічне тюремне ув'язнення або смертна кара.

Цей крок став відповіддю влади на активізацію ісламістських угруповань. Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі пообіцяв посилити антитерористичне законодавство наприкінці червня після вбивства терористами генерального прокурора країни.

Нові заходи стосуватимуться і ЗМІ. У разі публікації завідомо неправдивої інформації про напади терористів і про антитерористичні операції силовиків, тобто будь-яких даних, які не збігаються з офіційною версією, журналістам загрожує штраф у розмірі від 25 тисяч доларів до 60 тисяч. 

Критики закону кажуть, що він може стати інструментом для переслідування преси.

Медіа-експерт Омар Хосні пояснює: «Тероризм — це гучний термін, який дозволяє суттєво обмежити свободу преси. Цей закон повинен містити чіткіші та точніші тлумачення самого слова «тероризм», не обмежуючи свободу преси. А вона — частково обмежується цим законом».

Натомість журналіст із Каїра Айман Фаєд вважає: «Критика у медіа — це законна критика. Утім, з іншого боку, рішення влади запровадити такий закон для боротьби з тероризмом — також законне та сповна обґрунтоване». 

Одна зі статей закону передбачає 5 років ув‘язнення за створення та використання веб-сайту, який пропагує ідеї та переконання, що підтримують терористичну діяльність.

Нагадуємо, що в квітні каїрський суд засудив до довічного ув’язнення виконавчого директора сайту Rassd Абдуллі аль-Фахарані (Abdullah al-Fakharany), співзасновника сайту Самхі Мустафі (Samhi Mustafa) та ведучого телеканалу Amgad Мохамеда аль-Адлі (Mohamed al-Adly).

Трьох медійників арештували у серпні 2013, р. після розгону наметового містечка на каїрській площі поблизу мечеті Рабаа аль-Адавія. Протестувальники вимагали тоді повернення до влади поваленого військовими проісламського президента президента Мухаммеда Мурсі.

Human Rights Watch назвала ту влаштовану силами безпеки розправу «одним з наймасовіших убивств демонстрантів у нещодавній історії». За даними правозахисної організації, тоді загинули  щонайменше 800 протестувальників. Наприкінці того ж року нова влада оголосила поза законом як терористичну організацію «братів-мусульман».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
img-fotki.yandex.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду