У Бангладеші ісламісти вбили блоґера, третього цього року

У Бангладеші ісламісти вбили блоґера, третього цього року

17:56,
13 Травня 2015
2280

У Бангладеші ісламісти вбили блоґера, третього цього року

17:56,
13 Травня 2015
2280
У Бангладеші ісламісти вбили блоґера, третього цього року
У Бангладеші ісламісти вбили блоґера, третього цього року
Автори:
У Бангладеші ісламські фанатики жорстоко розправилися з 32-річним блоґером-атеїстом Анантом Біджоєм Дасом (Ananta Bijoy Das).

Це повідомляє CNN з посиланням на  місцеву  поліцію.

Четверо бойовиків у масках вчинили у вівторок вранці у м. Сілхет напад на блоґера, коли той прямував з домівки на роботу. Даса зарубали колунами та мачете. Убивці втекли з місця злочину. Поліція розшукує їх на основі свідчень небагатьох свідків інциденту.

Поки ніхто не взяв на себе відповідальності за скоєне вбивство. Натомість, за свідченнями друзів Ананта, перед загибеллю йому погрожували смертю,  якщо він не припинить критикувати релігію. 

«Один і той же сценарій  повторюється знову й знову. Це викликає велику тривогу…». Так відреагував на трагічну подію редактор мережі блоґерів та онлайн-активістів (the Blogger and Online Activists Network) Імран Саркер. За його словами, Дас був «голосом опору суспільства, який змусили замовкнути».

Учорашня загибель блогера - третє убивство критиків ісламу в Інтернеті цьогоріч, коментує CNN. І в кожному випадку напади здійснювалися публічно на вулицях міст.

У березні двоє бойовиків зарубали у столиці країни Дацці біля власної оселі 27-річного співробітника туристичного агентства Вашікура Рахмана.

У лютому ісламісти подібним чином - мачете й колунами - по-звірячому убили уродженого у Бангладеші американського блоґера Авіджіта Роя, коли той  повертався зі столичного університетського  книжкового ярмарку.

Американська телемережа  відзначає, що Дас був атеїстом  і дописував до  заснованого загиблим Роєм сайту Mukto Mona ("Вільні  мислителі"). Сайт  містить розділи "Наука" та "Раціоналізм". У більшості статей наука подавалася як лакмусовий папірець релігії й остання незмінно їй програвала.

Дас критично ставився до ісламського фундаменталізму і нападок на світських мислителів. Тож він, за свідченням колег, опікувався передусім тим, щоб відстоювати наукові принципи.

Також Дас був редактором місцевого наукового часопису Jukti ("Розум"). Він - автор    декількох книг, одна з яких присвячена Чарльзу Дарвіну.

2006 року блоґ відзначив його премією «за мужність і глибокий інтерес до  поширення світських гуманістичних ідеалів».

Невдовзі після  загибелі Даса, пише CNN, сотні протестувальників вийшли на вулиці  м.Сілхета, вимагаючи, щоб уряд притягнув убивць до відповідальності.

Його Facebook заполонили месседжі, сповнені шоку та співчуття. Серед численних відгуків на сторінці Даса у Facebook є й цей: «Нам соромно, брате Біджою. Невже  людське життя нічого не варте?  Невже ми не маємо права жити без страху?»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
ВВС
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду