У Сербії незалежних журналістів звільняють з роботи

У Сербії незалежних журналістів звільняють з роботи

16:51,
20 Квітня 2015
2356

У Сербії незалежних журналістів звільняють з роботи

16:51,
20 Квітня 2015
2356
У Сербії незалежних журналістів звільняють з роботи
У Сербії незалежних журналістів звільняють з роботи
Автори:
Звільнення з роботи відомої сербської репортерки Антонели Ріги (Antonela Riha) – новий прояв тиску на опозиційних медійників у Сербії.

Так розцінює ситуацію сайт Balkan Insight.

Редакторку відділу політики новинного тижневика NIN Антонелу Рігу звільнили без попереднього попередження. Опозиція вважає це «політично вмотивованим» вчинком.

Журналістці, за її словами, надали два різних пояснення причин звільнення. Перша – Рігу звільнили, бо вона виявилася зайвою, друга – через невдоволення її роботою головного редактора видання Мілана Кулібрка (Milan Culibrk).

«Я не можу згодитися з жодним із цих пояснень, - заявила досвідчена  журналістка. - У медіа існує практика: коли головред невдоволений редактором відділу, він його чи її замінює, а звільнена особа надалі працює журналістом».

Антонела розповіла, що вона не припустилася жодної помилки. Раніше головний редактор не мав претензій до її роботи, хоча іноді вона  не згоджувалася з ним.

«Я вважаю, що це тиск, який поширюватиметься на всю видавничу компанію, - наголосила Антонела. - Звільнити можуть кожного, незалежно від службового становища. Для мене це повністю нова ситуація».

Головний редактор NIN стверджував нформаційній агенції Beta, що його рішення звільнити журналістку «не має нічого  спільного  з політикою».

Однак опозиційна Демократична партія, яку Ріга жорстко  критикувала у своїх  публікаціях, розцінила її звільнення як свідчення того, що у сербських ЗМІ  немає місця «медійникам», котрі є символами незалежної, сміливої та професійної журналістики.

«Ще один безкомпромісний медійник, визнаний зайвим через невідповідність вимогам, які  висуваються, -  говориться  у її заяві. - Тож які репортери виживають у ЗМІ, щоб представляти громадські інтереси, якщо таких  журналістів як Ріга усувають з арени? Невже у медіа  присутні тільки ті, хто догоджає, виявляє “гнучкість” і “слухняність”?».

За режиму Мілошевича Ріга працювала  на провідній радіостанції B92 і належала до засновників однойменного телеканалу.

Вона також  заснувала і вела політичні ток-шоу Kažiprst і Poligraf.

2009 року Ріга залишила В92 і приєдналася до сербського  суспільного  мовника RTS. Там вона заснувала й  вела політичну програму Raspakivanje. Останні два роки працювала редакторкою та журналісткою політичного відділу NIN.

Цей тижневий часопис (абревіатура у перекладі означає «Тижневі інформааційні новини») належить компанії Ringier Axel Springer Serbia, яка публікує у балканській країні ще декілька періодичних видань.

Рішення керівництва NIN позбутися Антонели Ріги, відзначає BIRN, було ухвалено після того, як декількох інших відомих сербських журналістів видворили з роботи в інших медіа.

Так, у вересні минулого року телестанція B92 позбулася знакового шоу політичних дебатів Utisak Nedelje. За свідченням  його засновниці Олі Бечковіч (OljaBećković) цю популярну програму заборонили.

«Як же стало можливим, що те, чого не зробив колишній диктатор Слободан Мілошевич, і те, що нікому  ніколи не спадало на думку, вчинено тепер?» - запитує Бечковіч.

Вона звинуватила у свавільному знятті з  телеефіру програми,  яка транслювалася протягом 24   років, прем'єр-міністра Олександра Вучіча. 

Авторка і ведуча іншого політичного шоу - Jedan на Jedan, яке  виходило в ефір  нв TV Vojvodina, Даніка Вученіч (Danica Vučenić) вирішила у березні ц.р. кинути журналістику.

«Відколи у моїй програмі з’явилася Оля Бечковіч,  урядовці відмовлялися  брати участь у  моєму шоу, - пояснила вона. -. Я зрозуміла, що це -  бойкот. У такому становищі я не в змозі виконувати професійно роботу інтерв'юера на  суспільному мовленніі».

У доповіді, опублікованій у березні ц. р. Європейським фондом для Балкан, сказано, що журналісти у Сербії зіштовхуються з переслідуванням урядів та інших політичних діячів. Крім того даються в знаки важкі економічні умови, в яких конкуренція за обмежену рекламу від державних органів прирікає медіа на залежне становище.

«Теперішня влада, - наголошує фонд, - виявляє чітко виражену авторитарну тенденцію. Вона найвідчутніша у використанні ЗМІ як знаряддя своєї політики та у невпинних атаках проти тих, хто настирливо висвітлює стан речей  таким, яким він є насправді».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Антонела Ріга, opozicionar.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду