«Репортери без кордонів» критикують 77-річного президента Узбекистану за цензуру

«Репортери без кордонів» критикують 77-річного президента Узбекистану за цензуру

15:05,
3 Квітня 2015
2384

«Репортери без кордонів» критикують 77-річного президента Узбекистану за цензуру

15:05,
3 Квітня 2015
2384
«Репортери без кордонів» критикують 77-річного президента Узбекистану за цензуру
«Репортери без кордонів» критикують 77-річного президента Узбекистану за цензуру
Автори:
«Майбутнє цієї країни великою мірою невизначене. Та одне можна сказати напевно: 77-річний «хижак за свободою преси» (Le prédateur de la liberté de la presse) до останнього подиху продовжуватиме правити залізною рукою й посилювати цензуру», роблять висновок «Репортери без кордонів».

Правозахисна організація робить песимістичний прогноз стосовно майбутнього Узбекистану і становища у ньому преси.

Президент Іслам Карімов, відзначає RSF, навіть не спромігся  змінити Конституцію, що обмежує його владу двома термінами. Після пародії на вибори, що відбулися наприкінці березня, він, не моргнувши оком, розпочав свій четвертий термін голови  держави.

«Настане день, коли наші громадяни користуватимуться усіма особистими свободами, передусім свободою преси», – запевняв Карімов на одному з передвиборчих мітингів.

«Однак не схоже, що обіцяний день  наближається», - коментує його слова RSF.

Перебуваючи на політичному Олімпі з 1989 р., президент Узбекистану не гребує жодними методами, щоб нав’язувати свою владу та змушувати замовкнути  критичні голоси. Для цього опозиціонерів свавільно позбавляють волі, примусово поміщують у психіатричні лікарні, проти них широко застосовують тортури.

Ті медійники, які буквально сприймають заяви Карімова про його «віру у демократію», платять за це дорогу ціну, їх позбавляють надії, кажуть «Репортери». Нині за ґратами в Узбекистані перебуває щонайменше 9 журналістів.

Правозахисна організація викриває, зокрема, свавілля щодо Мохаммеда Бекджанова колишнього головного редактора провідного опозиційного видання Erk («Свобода»), відзначеног  спільною нагородою RSF, Le Monde та TV5Monde.  

Вінвже майже повністю відбув 13-річний термін ув’язнення. Однак 2012-го його засудили додатково до 5-річного позбавлення волі.

Карімов, відзначає організація, - «всюдисущий» у ЗМІ зі своїми  вихваляннями «досягнень» режиму та з попередженнями громадськості щодо «деструктивних сил», які загрожують «національним цінностям».

Той, хто насмілюється «зіпсувати оптимізм», спростовуючи захопливу офіційну статистику чи проводячи реальні розслідування з соціальних питань, наражається на серйозні ризики.

Так, за дослідження екологічної катастрофи Аральського моря незалежного журналіста Соліджона Абдурахманова (Solidjon Abdourakhmanov) було визнано винним у незаконному обігу наркотиків.

У сфабрикованій з нуля справі його  на 10 років позбавили волі. Стан  його здоров'я  постійно погіршується.

«Репортери без кордонів» так розцінюють загальний стан медіа в авторитарному Узбекистані: незалежні новинні та опозиційні сайти вже давно недоступні.

Нині режим продовжує закривати прогалини. Він створює нову мережу стеження за комунікаціями, встановлює повний контроль над мобільними операторами, блокує інструментарій, що використовується для уникнення цензури в інтернеті, раз-по-раз здійснює кібератаки проти критичних сайтів.

Старий диктатор проголошує все нові й нові заяви на користь вільного доступу до інтернету. Однак слова Карімова не завжди пов’язані з реальністю, пише RSF.

Втім, організація розкопала й слова правди. У червні 2012 року у  зверненні до журналістів узбецький диктатор визнав, що «вибір цієї професії (...) вимагає мужності та  самопожертви».

 «Краще не скажеш», - так прокоментували «Репортери без кордонів» ці слова Іслама  Карімова. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Іслам Карімов, 112.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду