В Афганістані убивці фоторепортерки Ані Нідрінґгаус винесли вирок

В Афганістані убивці фоторепортерки Ані Нідрінґгаус винесли вирок

10:00,
1 Квітня 2015
2244

В Афганістані убивці фоторепортерки Ані Нідрінґгаус винесли вирок

10:00,
1 Квітня 2015
2244
В Афганістані убивці фоторепортерки Ані Нідрінґгаус винесли вирок
В Афганістані убивці фоторепортерки Ані Нідрінґгаус винесли вирок
Автори:
Верховний суд Афганістану засудив колишнього поліцейського, який убив військову фоторепортерку Associated Press Аню Нідрінґаус (Anja Niedringhaus) і завдав тяжких поранень її колезі Кейті Ґеннон (Kathy Gannon), до 20 років позбавлення волі.

Про це повідомила американська інформаційна агенція AP.

Таким чином, Верховний Суд підтвердив рішення апеляційного суду і скасував вирок першої інстанції про призначення екс-командиру афганського поліцейського підрозділу Накібуллі (Naqibullah) смертної кари.

В ході судового процесу Генеральна військова прокурора наполягала на смертній карі.

В Афганістані 20-річне позбавлення волі – це максимальний термін тюремного ув'язнення, пояснив AP адвокат засудженого.

Вирок Верхового суду – остаточний, і його вже надіслано генеральній прокуратурі.

Щоправда, згідно з афганським законодавством, під час перебування засудженого у в'язниці він може бути скорочений, якщо той виявить ознаки «суспільної реабілітації».

В ході суду 26-річний Накібулла так і не пояснив, що спонукало його до злочину. Однак визнав, що поводився як «ненормальний». Він водночас заперечував твердження суддів, що колись їздив до Пакистану з метою пройти там екстремістський вишкіл.

Нагадаємо, 4 квітня минулого року вартовий поліцейський Накібулла здійснив неочікуваний напад на двох фоторепортерок AP, які висвітлювали перший тур президентських виборів в Афганістані.

Обидві журналістки пересувалися у конвої незалежної виборчої комісії. Нічим не спровокований інцидент стався на південному сході країни, на пропускному пункті у передмісті Хоста.

48-річна німецька фоторепортерка Аня  Нідрінґгаус померла миттєво. Її колегу – 60-річну канадку Кейті Ґеннон, старшу кореспондентку AP в Афганістані та Пакистані з багаторічним досвідом роботи у регіоні, вразили шість куль. Вона й досі проходить реабілітаційний курс у Канаді від тяжких поранень.

Обидві військові фоторепорепортерки мають величезний професійний досвід і відзначені нагородами міжнародних організацій.

Аня Нідрінґгаус розпочинала професійну кар’єру у середній школі, висвітлювала падіння 1989 року берлінського муру для німецької газети Göttinger Tageblatt. А вже 1990-го працювала головною фоторепортеркою European Pressphoto Agency у Франкфурті-на-Майні, висвітлювала події в охопленій війною Югославії.

Вона – єдина журналістка у команді 11 фотокореспондентів AP, відзначених 2005 р. премією Пулітцера за гарячі новинні знімки про іракську війну.

Нещодавно The International Women's Media Foundation спільно з  Howard G. Buffett Foundation заснували на вшанування пам’яті Ані Нідрінґгаус нагороду її імені «За мужність у фотожурналістиці».

Кейті Ґеннон отримала минулого року меморіальну нагороду The Tara Singh Hayer Memorial Award від організації «Канадські журналісти за свободу вираження», а цього року – орден за мужність у журналістиці (The McGill Medal for Journalistic Courage).

Показовою є реакція на рішення Верховного суду Афганістану в їхній справі.  

Виконавчий редактор AP Кетлін Керролл (Kathleen Carroll) заявила: «Минув майже рік відтоді, як Аню вбили, а Кейті поранили під час висвітлення подій у країні, яку вони любили. Ми раді, що судова система в Афганістані завершила справу проти нападника і віримо у те, що вирок буде здійснено у повному обсязі».

МЗС Німеччини заявило, що його посольство у Кабулі пильно стежило за судовим процесом. Німеччина, відзначило зовнішньополітичне відомство, «поважає незалежність афганської судової влади, яка постійно підтверджує неприйняття смертної кари як державної політики».

Сестра Ані – Ельке Нідрінґгаус-Гааспер (Elke Niedringhaus-Haasper) сказала, що вона проти смертної кари. Від імені родини вона закликала «не позбавляти Накібуллу життя».

Рішення Верховного суду Афганістану схвально сприйняла й Кейті Ґеннон. "Ні Аня, ні я не вірили у доцільність смертної кари, - заявила вона. – Скажу за неї, а також за себе: обличчя нації й народу  визначає не божевільний бойовик. Висвітлення подій в Афганістані і життя афганців приносило обом нам радість. Тож після того, як хірургічні операції завершаться і я видужаю, колись неодмінно повернуся туди за нас обох».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
broadleak.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду