Австралійський журналіст Пітер Ґрест дав перше інтерв’ю після  звільнення з єгипетської в’язниці

Австралійський журналіст Пітер Ґрест дав перше інтерв’ю після звільнення з єгипетської в’язниці

13:47,
4 Лютого 2015
2300

Австралійський журналіст Пітер Ґрест дав перше інтерв’ю після звільнення з єгипетської в’язниці

13:47,
4 Лютого 2015
2300
Австралійський журналіст Пітер Ґрест дав перше інтерв’ю після  звільнення з єгипетської в’язниці
Австралійський журналіст Пітер Ґрест дав перше інтерв’ю після  звільнення з єгипетської в’язниці
Автори:
Колишній кореспондент каїрського бюро англомовної служби Al Jazeera, австралійський журналіст Пітер Ґрест (Peter Greste) закликав єгипетську владу звільнити з-за ґрат двох своїх колег.

У першому після виходу на свободу  інтерв’ю катарській телемережі він висловив «змішане  почуття» радощів і тривоги.

«Я неймовірно боявся покидати їх, - заявив Пітер Ґрест. -  Яким би не було моє полегшення, я все ще відчуваю неспокій».

«Виходити з тюрми, прощаючись  з  хлопцями  й не знаючи, скільки   часу їм ще сидіти  в ув’язненні, - пояснив  він, - було для мене тяжкою миттю».    

49-річного австралійського журналіста  латвійського походження було депортовано у неділю з Єгипту  після  400-денного ув’язнення, за  особистим рішенням президента Абделя Фаттаха а-Сісі. Того ж  дня він повернувся на батьківщину.                                  

Пітер   Ґрест назвав своє звільнення  «важливим кроком» для Єгипту і висловив сподівання, що країна «рухатиметься цим шляхом далі». Тоді   перед його колегами розчиниться тюремна брама.

«Я познайомився з Бахером і Мохамедом і  тепер вважаю їх членами своєї родини, - сказав Ґрест. – Вони – мої брати».

Пітер охарактеризував колишнього завідувача каїрським бюро англомовної служби Al Jazeera     Мохамеда Фахмі (Mohamed Fahmy) як «надзвичайного професіонала, відданого журналістиці,  дуже емоційну людину з вольовим характером». Оператора Бахера Мохамеда (Baher Mohamed) він назвав «одним з найдивовижніших  людей, з якими будь-коли зустрічався у житті». Той найбільше страждав через обставини, в яких опинився, маючи  дитину, яка народилася, коли його вже ув’язнили

Описуючи своє перебування у тюрмі,   Пітер Ґрест  назава формулу виживання:           «Головне - лишатися  у формі, фізично, ментально й духовно». Він «дотримувався виробленого режиму: робив пробіжки в обмеженому просторі, навчався і займався медитацією».                  

Своє звільнення Пітер назвав «новим народженням». Він  очікує, як спостерігатиме за заходами  сонця і за сяйвом зірок, постійно спілкуватиметься     з родиною.  «Саме ці короткі миті життя, а  не великі проблеми, -  вважає  Пітер, - по-справжньому цінні».

Пітера Ґреста засудили до 7-річного позбавлення волі за звинуваченням у підтримці забороненої організації «Брати-мусульмани» та у розповсюдженні фальсифікованих новин,  що підривають національну безпеку і завдають шкоди іміджу Єгипту за кордоном.Таким же був вирок Мохамеду  Фахмі. Натомість Бахера Мохамеда позбавили волі на 10 років.

Під сильним міжнародним тиском єгипетський суд визнав станом на 1 січня 2015 року ці   вироки неправомірними й постановив провести новий процес, однак не вказавши коли саме.  Тепер усе це набуло нового повороту.    

Міністр   закордонних справ Канади Джон Берд (John Baird) заявив, що наближається час звільнення Мохамеда Фахмі. Передумовою цього, схоже, має стати його відмова від єгипетського громадянства.

У той час, як на Фахмі очікує депортація, доля його колеги  - Бахера Мохамеда, який має тільки  єгипетське громадянство, лишається  невизначеною.

Справа журналістів  AL Jazzera, як і раніше, привертає пильну міжнародну увагу на державному і громадянському рівнях.           .                  

Речниця Держдепартаменту США Джен Псакі вітала звільнення Пітера Ґреста і закликала Єгипет «вжити  заходів щодо вироків ув’язненим журналістам та мирним активістам громадянського суспільства».

Генеральний секретар ООН Пан Кі Мун також вітав звільнення Ґреста  і висловив сподівання, що невдовзі в Єгипті вийдуть на волю й інші репортери.

Австралійська організація Media, Entertainment & Arts Alliance  (MEAA) заявила: «Сила і гідність, що їх виявили протягом 400 днів Пітер та його родина, надихнули усіх нас і  висвітлили критичний стан проблем преси, з яким зіштовхуються сьогодні журналісти. Однак радість від його визволення  стримує той факт, що колег Пітера несправедливо утримують в ув’язненні. Кампанія за їхнє визволення триватиме».

В.о. директора Азійсько-Тихоокеанського відділення Міжнародної  федерації журналістів (IFJ) Джейн Вортігтон (Jane Worthington) закликала «завершити сагу». «Ми раді, що Пітер вийшов на  волю, - сказала вона. - Тепер зусилля МФЖ та її відділів у світі зосереджуються на тому, щоб якнайшвидше домогтися      звільнення його колег».

Ендрю Геслоп (AndrewHeslop)з WAN-IFRA схвально сприйняв рішення дозволити Пітеру Ґресту  покинути Єгипет.Та поки у тамтешніх тюрмах  лишаються  журналісти, вважає він, «для урочистостей немає підстави».    

Директриса програм Репортерів без кордонів (RSF)  Люсі Морійон  (Lucie Morillon) висловила радість звільненням  Пітера Ґреста і закликала єгипетську владу  надати свободу двом іншим  медійникам, ув’язненим  за тим самим звинуваченням.  «Мохамед Фахмі і Бахер Мохамед, - відзначила  вона, - розплачуються за репресивну політику режиму щодо преси за  підозрою в удаваних чи реальних зв’язках з «братами-мусульманами».

RSF нагадує: за числом репортерів, які сидять  у тюрмах, Єгипет посідає четверте місце у світі після Китаю, Еритреї та Ірану.

Віденський Міжнародний інститут  преси (IPI)  заявив, що звільнення Пітера Ґреста не послабить підтримку його ув’язнених  колег. Директор з комунікацій медіа-організації Стівен М.Елліс (Steven M. Ellis) застеріг єгипетську владу, що їй слід бути готовою до прискіпливого вивчення становища й критики у сфері преси. Це триватиме поки  не будуть звільнені усі репортери, які потрапили під приціл через  свою професійну роботу. 

Вимогу звільнення Мохамеда Фахмі  та Бахера Мохамеда висунув нью-йоркськийКомітет захисту журналістів (CPJ).  

Associated Press привертає увагу до того, що перше посттюремне  інтерв’ю Пітера  Ґрестк збіглось у часі з тим днем,  коли  єгипетський суд виніс смертні вироки 183 підсудним за насильницькі дїї після усунення від влади проісламського президента Мухаммеда Мурсі.

Цей масовий вирок, відзначає AP, виносив той самий суддя, котрий  оголошував вердикти  ув’язненому тріо  журналістів Al Jazeera. Мохамед Наджі Шехата (Mohammed Nagi Shehata)  відомий  своєю звичкою носити у темній судовій залі сонячні окуляри.     

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: scmp.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду