У Мексиці закатували журналіста-розслідувача

У Мексиці закатували журналіста-розслідувача

10:17,
27 Січня 2015
1834

У Мексиці закатували журналіста-розслідувача

10:17,
27 Січня 2015
1834
У Мексиці закатували журналіста-розслідувача
У Мексиці закатували журналіста-розслідувача
Автори:
У штаті Веракрус знайшли тіло викраденого журналіста Хосе Мойсеса Санчеса Сересо (José Moisés Sánchez Cerezo).

Про це повідомила з посиланням на джерела у правоохоронних органах Associated Press.

На противагу іншим подібним справам у Мексиці, фабула цього вбивства швидко розплутується. Свою причетність до скоєного злочину визнав колишній поліцейський Родрігес Мартінес (Rodríguez Martínez). Він вказав на замовника – алькальда (голову адміністрації) міста Медельїн де Браво Омара Круса Рейєса (Omar Cruz Reyes).

За словами екс-охоронця порядку, сам він здійснював розправу над незалежним журналістом у складі банди співучасників за розпорядженням заступника начальника міського поліційного відділку Мартіна Лопеса Менесеса (Martín López Meneses).

Обставини загибелі жертви жахають жорстокістю. Викрадачі відрізали журналісту голову, скалічили його тіло й кинули у канаву у передмісті Медельїна де Браво.

На прес-конференції, що відбулася в адміністративному центрі штату – Халапі, прокуратур Луїс Анхель Браво Контрерас (Luis Ángel Bravo Contreras) представив відео із записом зізнань колишнього поліцейського Родрігеса Мартінеса, повідомив сайт La Jornada.

Вони засвідчують: згаданий поліцейський начальник отримав замовлення на убивство журналіста від градоначальника через його особистого шофера.

Про це відверто говорив під час екзекуції

співучасник злочину з псевдо El Harry, котрий відтинав бранцеві голову. Він, не криючись, заявив: «Виконуємо наказ алькальда».

Імена інших кіллерів поки що не названі. Відомі тільки їхні псевдо: El Chelo, El Piolín, El Moi y José Luis Olmos, El Olmos.

Прокуратур завив: оскільки підозрюваний у замовленні злочину алькальд міста Медедельїн де Браво користується недоторканністю, він звернеться з проханням позбавити його цього привілею.

Як повідомляв MediaSapiens, 2 січня група озброєних бойовиків у масках увірвалася у будинок Хосе Мойсеса Санчеса Сересо у центрі міста і насильно вивезла його в автівці. Нападники прихопили комп’ютер, камеру та мобільні телефони репортера. Відтоді від нього не надходило жодної  звістки.

Біля будівлі мерії, де відбувалися акції протесту, брат зниклого безвісти репортера Хуан Карлос через гучномововець викривав алькальда міста. Він нагадував, що той перед викраденням неодноразово погрожував Хосе.

Сам Омар Крус Рейєс заперечував будь-яку особисту роль у скоєному злочині й висловлював готовність співпрацювати зі слідством.

Загиблий журналіст викривав політичну корупцію та злочинні дії влади, зокрема насильство, й звинувачував особисто алькальда. Саме його родина репортера-розслідувача й громадського активіста вважала замовником викрадення.

Схоже, тепер ці підозри підтверджуються.

Веракрус має славу одного з найнебезпечніших для журналістів штатів у країні. Тут вбито найбільше репортерів у Латинській Америці. У штаті Веракрус, як пише AP, з грудня 2010 року загинуло 11 медійників.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
noticieros.televisa.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду