У кінотеатрах Франції показали фільм  про Charlie Hebdo

У кінотеатрах Франції показали фільм про Charlie Hebdo

10:24,
16 Січня 2015
2735

У кінотеатрах Франції показали фільм про Charlie Hebdo

10:24,
16 Січня 2015
2735
У кінотеатрах Франції показали фільм  про Charlie Hebdo
У кінотеатрах Франції показали фільм  про Charlie Hebdo
Автори:
У середу у французьких кінотеатрах відбувся показ документального фільму «C’est dur d’être aimé par des cons».

Про це повідомив сайт Paris Match.

Це розповідь про судовий процес 2007-2008 років над Charlie Hebdo, який передрукував з данської газети  Jyllands-Posten серію скандальних карикатур на пророка Мухаммеда.

Стрічка починається зі сцени незвичайної редакційної наради тижневика. Художники-гумористи в ім'я свободи слова вирішують не піддаватися атмосфері страху після вересневих терактів 2001 року у США. Так народилася, зокрема, ідея славетної карикатури Кабю (Cabu) із зображенням пророка Мухаммеда, якого «здолали ісламісти».

Фільм спрямований проти джихадистів, терористів, фундаменталістів і радикальних ісламістів усіх мастей, пише Paris Match.

Судовий позов проти журналістів подали організації ісламського мейнстріму у Франції: Велика мечеть Парижа (la Grande mosquée de Paris), Спілка ісламських організацій Франції (UIOF) та Всесвітня мусульманська ліга (UIOF).

Закриті засідання у паризькому суді з 300 камерами у коридорах переросли у загальнонаціональні дебати. У гострій дискусії деякі політики, серед яких теперішній президент Французької Республіки Франсуа Олланд, свідчили на користь Сharlie Hebdo.

Стрічку зняв прихильник сатиричного тижневика Даніель Леконт (Daniel Leconte). Вона демонструвалася 2008 року на Каннському кінофестивалі поза конкурсом.

На питання «Чому її показували знову?» автор відповідає, що рух за це «виник з глибин».

«Зі справою Charlie Hebdo, - пояснив він, - пов’язано чимало подій. Сьогодні люди хочуть побачити фільм, щоб зрозуміти джерело насильства».

«Існує ще й емоційний підхід. Це бажання знову побути у кінозалі поряд з людьми, які загинули, захищаючи свої принципи», - додав Леконт.

Paris Match пише: «Неможливо утриматися від сумної усмішки, коли бачиш на екрані химерну чарівність у Кабю, стриманий, витончений гумор Волінскі (Wolinski) та прямолінійність у відстоюванні принципів, яку виявляє Тінью (Tignous), усіх інтелектуалів, які загинули минулого тижня від рук терористів через відданість ідеям, які вони переможно відстояли у суді».

Нагадаємо, 7 січня у Парижі відбувся терористичний напад на редакцію французького сатиричного тижневика Charlie Hebdo, який публікував різкі, часто непристойні карикатури на всі світові релігії. Міжнародні організації та лідери держав різко засудили злочин.

11 січня у столиці Франції відбувся мільйонний Марш єдності в пам'ять про жертв терористів та на захист свободи слова.

Теракт проти Charlie Hebdo спричинив шалене зростання його популярності. Свіжий номер журналу із зображенням пророка Мухаммеда на обкладинці, який вийшов у середу, був розкуплений за лічені хвилини.

Папа Римський Франциск, коментуючи напад на Charlie Hebdo висловився, що у свободи вираження мають бути межі і що не можна потішатися з віри інших людей.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
parismatch.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду