Офіційні єгипетські медіа приховують обставини вбивства журналістки Маяди Ашраф

Офіційні єгипетські медіа приховують обставини вбивства журналістки Маяди Ашраф

00:00,
2 Квітня 2014
985

Офіційні єгипетські медіа приховують обставини вбивства журналістки Маяди Ашраф

00:00,
2 Квітня 2014
985
Офіційні єгипетські медіа приховують обставини вбивства журналістки Маяди Ашраф
Офіційні єгипетські медіа приховують обставини вбивства журналістки Маяди Ашраф
Єгипетські медіа, що перебувають під контролем військових, намагаються приховати правду про убивство 22-річної журналістки видань Al Dostour та Misr Al Arabiya Маяди Ашраф (Mayada Ashraf), стверджує сайт Middle East Monitor (MEM).

Видання вважає, що журналістку застрелив поліцейський снайпер, коли репортерка висвітлювала у Каїрі демонстрацію «братів-мусульман». Це трапилося 28 березня, у день, коли фельдмаршал Абдул-Фаттах Саїд Хусейн Халіл Аль-Сісі оголосив про висунення своєї кандидатури у президенти.

Прокуратура висунула підозри у вбивстві та видала ордер на арешт одному із протестувальників. Офіційні медіа стверджують, що її смерть – справа рук прихильників усунутого від влади президента Мухаммеда Мурсі.

Сайт Middle East Monitor дотримується того, що звинувачення сфабриковані й мають на меті звільнити від відповідальності за злочин справжнього убивцю.

MEM посилається на відео демонстрації та на свідчення друзів і колег Маяди. Репортерка Майна Надер (Mina Nader) написала у Twitter: «Журналістка газети Al Dostour Маяда Ашраф загинула від пострілу в голову. Як очевидець подій я засвідчую, що не бачила зброї у руках «братів-мусульман», які протестували. Зате шалений вогонь вела поліція». Доречно додати, що авторка цих рядків сповідує християнську віру коптів, у яких традиційно ворожі стосунки з мусульманами.

22-річна випускниця факультету масових комунікацій Каїрського університету Маяда Ашраф, як свідчать її записи у Facebook, під час перебування при владі Мухаммеда Мурсі була його опонентом. Однак згодом вона протестувала проти вчинених новою владою убивств «братів-мусусульман» і проти наміру очільника військового перевороту Аль-Сісі стати президентом. В одному з повідомлень у соціальних мережах Маяда писала, що «Мурсі не заслуговує на те, аби заради нього вмирати, а Аль-Сісіна те, аби задля нього зректися людяності».

«Репортери без кордонів» (RSF) привертають увагу до символічного факту. Маяда Ашраф загинула того дня, як Рада ООН з прав людини ухвалила резолюцію про важливу роль репортерів у висвітленні маніфестацій і про необхідність їхнього захисту державою.

Медіаорганізація відзначає й інше. Відколи на початку липня минулого року в Єгипті було вчинено військовий переворот і повалено проісламістського президента Мухаммеда Мурсі репортери у цій країні є постійними мішенями насильства з обох сторін – проурядових і антиурядових сил. Це стосується передусім тих, хто висвітлює політичне протистояння, що не вгамовується в Єгипті.

Маяда Ашраф стала шостою репортеркою, яка загинула, виконуючи свою професійну роботу, після липневого військового перевороту 2013 року і одинадцятою – відколи в Єгипті почалася арабська весна.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маяда Ашраф, middleeastmonitor.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду