Комітет захисту журналістів засуджує ув’язнення в Ірані американського кореспондента

Комітет захисту журналістів засуджує ув’язнення в Ірані американського кореспондента

09:43,
12 Листопада 2014
1364

Комітет захисту журналістів засуджує ув’язнення в Ірані американського кореспондента

09:43,
12 Листопада 2014
1364
Комітет захисту журналістів засуджує ув’язнення в Ірані американського кореспондента
Комітет захисту журналістів засуджує ув’язнення в Ірані американського кореспондента
Ув’язнений в Ірані кореспондент the Washington Post Джейсон Резаян (Jason Rezaian), який перебуває під вартою шостий місяць поспіль, є «пішаком» у боротьбі за владу між прихильниками жорсткої лінії та поміркованішим президентом країни Хасаном Рухані.

Таке припущення висловив у блозі на сайті Комітету захисту журналістів (CPJ) координатор медіаорганізації з питань Близького Сходу та Північної Африки Шеріф Мансур (Sherif Mansour).

Він посилається на висловлювання Мохамеда Джавада Ларіджані (Mohammad Javad Larijani) - головного радника Верховного лідера Ірану Алі Хаменеї – в інтерв'ю Euronews про те, що справа американського журналіста Резаяна може бути вирішена «менш, як за місяць».

Цей термін співпадає у часовому вимірі з рамками, визначеними для завершення переговорів Вашингтона з Тегераном стосовно іранської ядерної програми. . 

«Час відіграє ключову роль», - наголошує Шеріф Мансур.

Брат Джейсона Алі розповів йому, що в’язня протягом більше 100 днів тримають в одиночній камері. Це впливає на його здоров'я та психічний стан.

Алі Резаян вважає несправедливим те, що здоров'я та благополуччя Джейсона поставлено у залежність від подій, на які він жодним чином не впливає.

Cпекуляції довкола причин арешту Джейсона Рейзаяна – це прояв жорстокої гри у здогадки, оскільки жодних офіційних звинувачень проти нього не було висунуто. 

Виконавчий директор КЗЖ Джоел Саймон (Joel Simon) охарактеризував його арешт як «судовий  кіднепінг»

Коли в Euronews натиснули на головного радника Верховного лідера Ірану щодо причин арешту Джейсона Резаяна, він обмежився відповіддю: «Досьє ще не готове».

Натомість його брат, пославшись не те, що не було оприлюднено офіційних звинувачень, висловив сподівання, що справу буде припинено. За його словами «вчинити так було б справедливо». Саме так завершилася справа дружини Джейсона Резаяна – фотокореспондентки газети The National  в Абу-Дабі Єґане Салехі (Yeganeh Salehi). Вона була заарештована разом з ним і звільнена через 60 днів. Після цього вона висловила надію, що на свободу вийде і її чоловік.

Натомість родина Резаянів вкрай стурбована станом його здоров’я, відзначає Шеріф Мансур. Журналіст страждає від високого артеріального тиску, у нього виникли нові проблеми із зором та інші недуги. Він перебуває у глибокій депресії.  

«Якщо Джейсона й надалі утримуватимуть в ув’язненні, його здоров'я й життя можуть опинитися під загрозою», - заявив КЗЖ Алі Резаян.

Мати Джейсона каже: «Я прокидаюся щоранку в очікуванні телефонного дзвінка, повідомлення електронною поштою чи навіть стукоту у двері зі звісткою, що сина звільнили. Однак така звістка не надходить».

Бажання домогтися справедливості поділяють журналістська спільнота й колеги, які працювали з сім'єю Резаянів над створенням сайту freejasonandyegi.com, вимагаючи його звільнення.

КЗЖ пропонує відвідати цей ресурс, сприяючи поширенню інформації про ув’язнення кореспондента WP та використовувати хештег #FreeJason у соціальних медіа з вимогою до іранського уряду звільнити його.
MediaSapiens повідомляв, що наприкінці липня у Тегерані за нез’ясованих обставин затримали кореспондента theWashingtonPost Джейсона Резаяна та його дружину-журналістку Єґане Селехі.

«Хто їх арештував і чому - достеменно невідомо», - заявив редактор міжнародного відділу WP Дуглас Джел (Douglas Jehl).

Він охарактеризував народженого в Каліфорнії 38-річного журналіста  Резаяна як «досвідченого, добре обізнаного репортера, чия робота заслуговує поваги, а  сам він – захисту».

Переговори про звільнення Джейсона Резаяна від самого початку ускладнювалися тим, що США не мають офіційних дипломатичних відносин з Іраном, відзначала the Washington Post.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Єгане Салехі та Джейсон Резаян, iranhumanrights.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду