На Мальдівах журналістів оголошують смертниками

00:00,
7 Серпня 2014
964

На Мальдівах журналістів оголошують смертниками

00:00,
7 Серпня 2014
964
На Мальдівах журналістів оголошують смертниками
На Мальдівах репортери зазнають погроз і насильства. 15 журналістів отримали SMS з погрозами смертю, якщо вони висвітлюватимуть нещодавні вуличні cутички між конкуруючими бандами у столиці країни Мале, повідомив сайт Minivan News.

«Ми уб’ємо вас за непристойні статті», - стверджувалося у розповсюджених  адресних повідомленнях.

Їхні автори зберегли інкогніто. Адресати, яких вони записали у смертники, відомі. Це журналісти телебачення й радіо, електронних і друкованих видань Haveeru, Raajje TV, Maldives Broadcasting Corporation (MBC), VTV, Sun Online та Vaguthu.

Серед адресатів – репортер Raajje TV Ібрагім Асвард Вахід (Ibrahim Asward Waheed), який заледве лишився живим після жорстокого побиття торік залізними прутами.

«Я ще не домігся справедливого покарання за замах на життя, - сказав він, - а мені вже знову погрожують».

Тимчасом приватному мовнику DhiTV після трансляції матеріалу про сутички між бандами погрожували телефоном.

Президент Мальдівської асоціації журналістів (MJA) Ахмед «Хіріга» Захір (Ahmed ‘Hiriga’ Zahir) заявив, що звернувся із запитом до поліції. «Поки що не зрозуміло, хто приховується за цими повідомленнями, - пояснив він. - Але ми не ставимося до того, що сталося як до банального факту».

Речник поліції засудив погрози журналістам і стверджував, що справа розслідується.

IT-експерт, досвідчений у сфері телекомунікацій, сказав Minivan News, що виявити, хто надсилав меседжі з погрозами важко. За його словами, якщо це робилося не з місцевої IP-адреси, то це майже неможливо.

Визнаний журналістом року Фазіна Ахмед (Fazeena Ahmed) з газети й сайту Haveeru нагадав, що подібні погрози репортери отримували раніше, зокрема, під час останніх суперечливих президентських виборів 2013 року. «Я не думаю, що це можна сприймати легковажно, - сказав він. – Особливо, коли зважити, що подібні погрози отримували й політики. Це дуже серйозно. Нині відбувається розгул насильства».

Торік, нагадує Minivan News, офіси Raajje TV підпалили екстремісти. Телестанція звинуватила поліцію у тому, що, незважаючи на серйозні попередження, охоронці не відвернули загрозу.

Мальдівська комісія мовлення (Maldives Broadcasting Commission) оприлюднила доповідь, за даними якої 84 відсотки репортерів зазнавали погроз, принаймні, раз у своєму професійному житті, а 5 відсотків – зазнають їх щоденно.

У ній аналізуються згубні наслідки цього для журналістської роботи. 30 відсотків теле- й радіорепортерів залякані й неохоче висвітлюють безчинства банд.

43 відсотки журналістів не ставлять до відома владу про погрози їм.

SMS з погрозами отримали й 6 парламентаріїв від опозиційної Мальдівської демократичної партії (MDP), серед яких троє жінок.

У першій з них говорилося, що їх прикінчать, якщо вони «поводитимуться неналежним чином». У другій було написано: «Убити тих, хто кидає виклик заповідям Аллаха і закликає до свободи релігії – не гріх. Прикладом цього може бути Афрашім Алі (Afrasheem Ali)».

Колишнього члена парламенту і поміркованого ісламського вченого доктора Афрашіма Алі було жорстоко вбито у власній оселі.

З іншого боку, як відзначать оглядачі, владні мальдівські політики користуються послугами банд, щоб залякати й змусити замовкнути критичних журналістів. Свободі медіа на загрожують ще й релігійні екстремісти, відзначає Мальдівська комісія мовлення.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
globalsherpa.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду