Єгипетська влада випустила на волю блогера Алаа Абдель-Фаттаха

Єгипетська влада випустила на волю блогера Алаа Абдель-Фаттаха

00:00,
16 Вересня 2014
1749

Єгипетська влада випустила на волю блогера Алаа Абдель-Фаттаха

00:00,
16 Вересня 2014
1749
Єгипетська влада випустила на волю блогера Алаа Абдель-Фаттаха
Єгипетська влада випустила на волю блогера Алаа Абдель-Фаттаха
Ув’язненого єгипетського опозиційного блогера та політичного активіста Алаа Абдель-Фаттаха (Alaa Abdel-Fattah) звільнили з тюрми. Радісну для демократів і правоохоронців новину першою сповістила у Facebook його сестра Мона Сейф (Mona Seif), пише Paris Match.  

Інформацію, що Алаа Абдель-Фаттаха разом з двома іншими активістами звільнили під заставу 5 тис. єгипетських фунтів (близько €540) підтвердив його адвокат.

Алаа Абдель-Фаттах вийшов на свободу з-за ґрат через три місяці після того, як був засуджений до 15-річнгого ув’язнення. Його звинувачували за участь у «незаконній» маніфестації, що призвела до зіткнень із силовиками. Акція протесту, про яку йшлося, засуджувала нову статтю конституції, що дозволяє притягувати до відповідальності у військових судах цивільних осіб.

33-річний Фаттах – інтелектуал-агностик, знаний у Єгипті та в арабському світі блогер, розробник програмного забезпечення і політичний активіст. Разом із дружиною Маналою Хассан (Manal Hassan) він заснував платформи єгипетських мікроблогів Manalaa та Omraneya. Вони стали першими блог-платформи арабською мовою, що не фільтрували розміщення блогів через їхній контент, і стали знаряддям боротьби з цензурою.

2005 року сервіс Manalaa отримав спеціальну нагороду «Репортерів без кордонів» (RSF) як переможець конкурсу платформ мікроблогів.

За участь у політичній боротьбі та активність у соціальних медіа Фаттах визнаний символом єгипетської революції 2011 року, що повалила авторитарний режим Хосні Мубарака.

Вперше його разом з іншими блогерами та політичним активістами арештували 2006 року за участь у мирній демонстрації. А 2011-го, під час буремних подій Арабської весни, він знову потрапив під арешт. Цього разу його звинуватили у підбурюванні до насильства. В обох випадках опозиціонера кидали до в’язниці.

Amnesty International засудила це політичне свавілля. Комісія з прав людини ООН вимагала звільнення Алаа Абдель-Фаттаха та інших в’язнів.

З цією вимогою на вулиці Каїра вийшли тисячі протестувальників.

З тюрми Алаа надіслав листа своїм однодумцям – політичним активістам, в якому стверджував, що військова верхівка «викрала революцію». «Я ніколи не очікував повторення досвіду 5-річної давнини», - писав він. Запитував також: «Після революції, яка скинула тирана, мені знову скніти в його тюрмах?».

Під тиском протестів справу Алаа передали з військового трибуналу до цивільного суду. Звинувачення у «підбурюванні» та участі у «нелегальних» зібраннях були відкинуті. Однак йому, як і раніше, інкримінували викрадення зброї та стрільбу по вояках і продовжували утримувати в ув’язненні. Там він дізнався про народження сина, якого в пам'ять про відомого загиблого блогера Алаа назвав Халед Саїд (Khaled Said). Зрештою, політв’язня звільнили, обмеживши пересування. Хоча потім знову арештували.

Показово, що нині його сестра Мона Сейф разом з матір’ю, професором математики Каїрського університету Лаїлою оголосили голодування на знак солідарності з 24 політв'язнями. Торік їм заочно винесли вирок – 15-річне позбавлення волі за організацію чи участь у «незаконних» зібраннях. Минулого тижня у Каїрі проти них розпочався новий судовий процес.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Алаа Абдель-Фаттах, en.wikipedia.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду