Влада Єгипту фабрикує проти журналістів нові звинувачення

Влада Єгипту фабрикує проти журналістів нові звинувачення

00:00,
11 Квітня 2014
1223

Влада Єгипту фабрикує проти журналістів нові звинувачення

00:00,
11 Квітня 2014
1223
Влада Єгипту фабрикує проти журналістів нові звинувачення
Влада Єгипту фабрикує проти журналістів нові звинувачення
Напередодні призначених на травень президентських виборів єгипетська влада відновила жорсткі утиски преси. Міжнародні медіа привертають увагу до арештів репортерів, підтасовок на судових процесах і до тюремного свавілля.

Удари, як відзначає Комітет захисту журналістів (CPJ), спрямовані передусім проти медійників, пов’язаних із «братами-мусульманами», оголошеними терористичною організацією. Цього тижня (у середу) єгипетські сили безпеки арештували ще двох кореспондентів афілійованого з ними новинного сайту Freedom and Justice News Gate – Ахмеда аль-Аджоса (Ahmed al-Ajos) та Абделя Рахмана Шахіна (Abdel Rahman Shaheen). Їм інкримінують розпалювання і скоєння насильства під час нещодавніх акцій протесту. Обидва вже перебувають у досудовому ув’язненні.

Однак, згідно з дослідженням КЗЖ, влада Єгипту часто використовує судові переслідування та арешти, щоб змусити замовкнути усіх критично налаштованих журналістів. З липня минулого року, відколи було здійснено військовий переворот і усунено від влади ісламістського президента Мухаммеда Мурсі, в країні потрапляли за ґрати понад 60 репортерів.

На останньому слуханні судового процесу проти 20 журналістів, що набув світового розголосу, демонстрували відео із карти пам’яті одного з трьох звинувачених кореспондентів англомовної служби каїрського бюро Al Jazeera австралійського журналіста Пітера Ґреста (Peter Greste). Представник Amnesty International повідомив з місця події, що на відео зафіксовано прес-конференцію у Кеніі, фільм BBC про Сомалі, туризм у Луксорі та вибори у Єгипті 2012 року. Жодне відео не має стосунку до роботи Ґреста у катарській телемережі. Єгипетська  Феміда не має реальних доказів вини журналістів і заганяє сама себе у глухий кут.

В іншій, менш відомій, судовій справі проти арештованих у серпні 2013 року трьох журналістів – співзасновника опозиційного новинного сайту Rassd Абдулли Алфахарани (Abdullah Alfakharany), виконавчого директора сайту Самхі Мустафи (Samhi Moustafa) та ведучого супутникового релігійного каналу Amgad TV Мохамеда аль-Адлі (Mohamed al-Adly)  обвинувачення змінили.

Генеральний прокурор Хішам Баракат (Mohamed al-Adly) інкримінував їм «поширення безладу та неправдивої інформації» під час висвітлення кривавого розгону наметового містечка прибічників Мухаммеда Мурсі на каїрській площі Рабаа аль-Адавія. Попередні звинувачення, зокрема про «порушення громадського порядку», не мали стосунку до їхньої журналістської роботи.

Ув’язнений із серпня минулого року журналіст Al-Jazeera Абдулла аль-Шамі (Abdullah Al-Shami) надіслав з-за ґрат відкритого листа «Репортерам без кордонів» (RSF).

«Я прожив чверть століття, з них 8 місяців між чотирма мурами, – йдеться в ньому. – Тут кожний день такий самісінький, як попередній і наступний. Завтрашнього дня тут не буває. Як не буває нічого нового…»

Аль-Шамі й досі не пред’явлено жодного звинувачення. На знак протесту проти свавілля єгипетської влади репортер оголосив тривалий голодний страйк.

«Якщо уряд Єгипту серйозно ставиться до проведення вільних і справедливих президентських виборів, він повинен покласти край кампанії проти преси та звільнити з в'язниці усіх журналістів, - заявляє координатор програми КЗЖ з Близького Сходу та Північної Африки Шеріф Мансур (Shariff Mansour). – Вільні вибори без вільної преси неможливі від  незалежних новин».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
huffingtonpost.co.uk
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду