Суперечливий закон про ЗМІ може поставити під сумнів головування Угорщини в ЄС

00:00,
24 Грудня 2010
1008

Суперечливий закон про ЗМІ може поставити під сумнів головування Угорщини в ЄС

00:00,
24 Грудня 2010
1008
Суперечливий закон про ЗМІ може поставити під сумнів головування Угорщини в ЄС
На порозі свого головування в ЄС угорська влада наразилася на різку критику своїх європейських колег. Багато хто сумнівається, що країна, яка ухвалює подібні закони про ЗМІ, достойна керувати спільнотою.

Новий суперечливий закон про ЗМІ, ухвалений парламентом Угорщини в ніч на вівторок, дозволяє державі суворо контролювати не лише громадсько-правові, але й приватні теле- та радіостанції, газети й інтернет-портали. Це порушує дух законів ЄС, заявив міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн. Він закликав Єврокомісію негайно відреагувати.

 

Необхідний політичний тиск
 

«Я виходжу з того, що Єврокомісія, яка є вартовим дотримання угод ЄС, мусить відреагувати. Я все ще сподіваються, що до першого січня, коли Угорщина має заступити на головування в ЄС, керівництву країни чітко вкажуть на те, що такий закон не повинен вступити в силу. Якщо ми це допустимо, це означатиме політику подвійних стандартів. Адже пропагуючи назовні свободу слова та думки, всередині самого ЄС це порушується. Нам потрібно здійснити необхідний політичний тиск», – підкреслив Ассельборн.

 


 Він відкрито звинуватив угорське керівництво в авторитарних тенденціях. «Досі останнім диктатором Європи вважався білоруський президент Лукашенко. Однак якщо цей закон вступить у силу, то таке твердження вже буде не зовсім справедливим», – додав він. Міністр нагадав, що навіть австрійський правий популіст Йорґ Гайдер, через якого ЄС свого часу намагався ізолювати уряд Австрії, ніколи не намагався взяти ЗМІ під свій контроль.
 

Будапешт матиме проблеми
 

Різка критика нового угорського закону про ЗМІ пролунала і в Європарламенті. Голова фракції соціал-демократів Мартін Шульц в інтерв'ю газеті Frankfurter Rundschau заявив, що Європарламент обов'язково дасть свою критичну оцінку угорському закону. Він застеріг, що якщо європейські критерії в галузі ЗМІ не будуть дотримані, Будапешт матиме серйозні проблеми.

 



А депутат Європарламенту від вільних демократів Александр Альваро назвав украй дивним те, що майбутній голова ЄС має намір «заткнути рота критичним ЗМІ у власній країні». «Угорський уряд має запитати себе, чи дійсно він внутрішньо підтримує проект під назвою Євросоюз, розділяє його цінності і готовий взяти на себе головування в ЄС наступного року», – зазначив європарламентар.

 

Джерело:  dw-world.de

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду