Президентські вибори в Алжирі відбудуться з жорсткими обмеженнями для закордонних журналістів

Президентські вибори в Алжирі відбудуться з жорсткими обмеженнями для закордонних журналістів

00:00,
16 Квітня 2014
986

Президентські вибори в Алжирі відбудуться з жорсткими обмеженнями для закордонних журналістів

00:00,
16 Квітня 2014
986
Президентські вибори в Алжирі відбудуться з жорсткими обмеженнями для закордонних журналістів
Президентські вибори в Алжирі відбудуться з жорсткими обмеженнями для закордонних журналістів
Чимало закордонних журналістів отримали візи із запізненням та з серйозними обмеженнями їхньої професійної роботи.  До цього у зв’язку з призначеними на 17 квітня президентськими виборами в Алжирі привертає увагу директриса відділу досліджень «Репортерів без кордонів» (RSF) Люсі Морійон (Lucie Morillon).

Алжирська влада посилила контроль над заявками щодо видачі віз закордонним репортерам. Нормальний термін процедури тривав два тижні, однак у період президентських виборів затягнувся.

Після декількох тижнів очікувань і всього за декілька днів до голосування можливість потрапити до країни нарешті отримали французькі журналісти з L'Express, Le Point, Journal du Dimanche (JDD), Le Monde, BFMTV, їхні німецькі колеги зі щоденної газет FAZ і з ZDF, а також іспанські репортери з інформаційної агенції EFE й щоденної газети El Mundo.

Це дасть їм можливість  висвітлювати голосування, однак їх позбавили  змоги дослідити ситуацію та зібрати інформацію перед кардинальною подією у політичному житті Алжиру, вважають «Репортери без кордонів». Вибори у цій країні пов’язані із суперечностями довкола кандидатури чинного президента Абделазіза Бутефліки (Abdelaziz Bouteflika), який через проблеми зі здоров'ям не зміг особисто провадити президентську кампанію. Тож декілька редакцій повідомили «Репортерів», що затримки з видачею віз змусили їх відмовитися  від деяких тем і репортажів про виборчу кампанію в Алжирі.

Видані візи підлягають географічним, редакційним і часовим обмеженням. Для поїздки у той чи інший регіон закордонні журналісти повинні отримати спеціальний дозвіл. Крім того, документи, які  Міністерство інформації розповсюджує для них на місцях, містять настанову обмежуватися темою голосування.

Термін чинності віз закінчується 20 квітня – через 3 дні після завершення першого туру виборів. Передбачається, що влада негайно скасує проведення другого туру або ж одразу «обстріляє» закордонних журналістів новим залпом вимог щодо віз та дозволів.

Натомість незалежна міжнародна преса відіграє важливу роль в алжирському медіаландшафті, що вирізняється дуже великим рівнем самоцензури й очевидною відсутністю плюралізму, наголошує Люсі  Морійон.

«Репортери» зафіксували ряд арештів алжирських медійників під час  демонстрацій протесту проти оголошеного нинішнім президентом наміру балотуватися на четвертий термін.

Медіаорганізація зокрема наводить свідчення репортера щоденної  газети El Watan Хасена Уалі (Hacen Ouali), який висвітлював маніфестацію опозиції.  «Ми показували посвідки преси, - розповів він. – Однак вони (поліціанти) не звертали на це уваги. Вони завантажили нас усіх, і ми цілий день провели у поліцейському комісаріаті».

Карикатуриста щоденної газети La Voix de l’Oranie Джамеля Ганема (Djamel Ghanem) звинуватили в «образі президента Республіки» за карикатуру із натяком на четвертий мандат враженого інсультом Бутефліки, яку так і не було опубліковано. Сторона обвинувачення вимагала покарати  карикатуриста 1,5-річним тюремним ув'язненням і штрафом у 30 тис. динарів (близько $380). Однак суд звільнив його.  Далі це рішення було  оскаржено. Побоюючись за особисту безпеку, Джамель Ганем вирішив покинути Алжир і шукати притулку у Франції.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
operationworld.org
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду